Messi, Ronaldo en Chelsea-duo van grote waarde in CL

De return van de achtste finales in de Champions League zijn achter de rug en Champions League-grootheden als Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en Didier Drogba (foto) deden andermaal van zich spreken. De verschuivingen op de MVP-lijst aller tijden zijn legio. VI neemt ze onder de loep. Vijf goals brengen Messi bij beste vijf

Messi, Ronaldo en Chelsea-duo van grote waarde in CL

De grootste stijger is zonder twijfel Lionel Messi. De Argentijnse wereldster scoorde vorige week woensdag vijf keer tegen Bayer Leverkusen en bracht zijn doelpuntentotaal naar 49. Op de topscorerslijst aller tijden hoeft de Argentijn met Thierry Henry (50 goals), Ruud van Nistelrooy (56) en Raúl (71) nog slechts drie spelers boven zich te dulden.

Op de MVP-lijst is de afstand tot de topdrie echter veel groter. Waar de Argentijn dertien assists aan zijn doelpuntentotaal toevoegde, daar waren Raúl, Henry (beide 25) en Van Nistelrooy (18) een stuk vaker aangever in een Champions League-duel.

Ook Ryan Giggs blijft Messi op basis van kwaliteiten als aangever voor. De Welshman is met 38 succesvolle eindpasses de assistkoning van de Champions League en met 27 goals bovendien ook zelf regelmatig doeltreffend. De achterstand op Giggs is wel geslonken tot drie punten, waardoor het waarschijnlijk is dat Messi zich dit seizoen ook bij de topvier op de MVP-lijst zal gaan scharen.

Trefzekere Ronaldo treedt toptien binnenCristiano Ronaldo was woensdagavond in het achtste finaleduel tussen Real Madrid en CSKA Moskou twee keer trefzeker. De Portugees bracht zijn algehele CL-productie daarmee op 34 goals en vijftien assists. Met die aantallen evenaart Ronaldo de Italiaan Filippo Inzaghi, die met 46 doelpunten dodelijker in de afronding was maar getuige de schamele drie assists slechts zelden een ploeggenoot met succes bediende.

Met de kwartfinales nog in het verschiet, lijkt Ronaldo nog dit seizoen verdere stappen te kunnen maken. Zo ligt David Beckham, de nummer negen in het klassement, nog maar één doelpunt voor. De Engelsman, tegenwoordig actief voor Los Angeles Galaxy in de Verenigde Staten, dankt zijn hoge notering vooral aan zijn fabuleuze aantal assists (34). Chelsea-duo Afrikaans en Engels recordhouderChelsea-aanvaller Didier Drogba had woensdagavond met een goal en een assist een groot aandeel in de 4-1 zege (na verlenging) op Napoli. Met die bijdrage steeg Drogba naar plek twaalf, ten koste van Samuel Eto’o, en lost de Kameroener met 37 goals en zeven assists af als meest waardevolle Afrikaan in de Champions League. Het gat met de nummers tien Cristiano Ronaldo en Filippo Inzaghi is met vijf punten nog aanzienlijk voor Drogba.

Frank Lampard was tegen Napoli al even belangrijk met een benutte strafschop en een corner die door collega John Terry doeltreffend werd afgerond. Met 21 treffers en achttien verzilverde voorzetten is Lampard inmiddels opgeklommen tot de achttiende plaats. De Chelsea-middenvelder laat daarmee gerenommeerde CL-topscorers als Giovane Élber, Patrick Kluivert en Rivaldo inmiddels achter zich.

Lampard heeft nu weer een ruime voorsprong op Wayne Rooney (26 goals, 8 assists) – met zijn club Manchester United al uitgeschakeld in de CL –en kan zich voorlopig nog wel de meest waardevolle Engelsman aller tijden in de Champions League noemen. (Tim Vos) Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's