Messi nu CL-topscorer aller tijden in de knock-outfase

Lionel Messi is na zijn treffer dinsdagavond tijdens het uitduel met Bayer Leverkusen (3-1 winst) Raúl en Andrey Shevchenko voorbij als topscorer van de knock-outfase in de Champions League. Zij scoorden achttien keer, terwijl Messi nu op negentien treffers staat.

Messi nu CL-topscorer aller tijden in de knock-outfase

Van de drie genoemde spelers maakte Messi verhoudingsgewijs de meeste van zijn CL-goals in de latere fases van het miljoenenbal. De Argentijn maakte negentien van zijn 44 goals ná de groepsfase en overlegt zo een percentage 44,19 procent. CL-topscorer aller tijden Raúl maakte slechts 25,35 procent van zijn 71 goals in knock-outduels, terwijl Shevchenko op een gemiddelde van 37,5 procent blijft steken.

Messi's hogere gemiddelde valt vooral te verklaren doordat Raúl en Shevchenko tijdens een deel van hun succesjaren geconfronteerd werden met de tweede groepsfase. Tussen 1999/00 en 2002/03 stroomden de nummers één en twee van de eerste ronde niet direct door naar een knock-outsysteem, maar naar een nieuwe poulefase waarin pas na zes speelrondes duidelijk was welke clubs zich voor de kwartfinales hadden geplaatst. <br /><br /> Van de overige zes spelers die meer dan tien keer scoorden, springt vooral de naam van Frank Lampard in het oog. De aanvallende middenvelder van Chelsea deelt de zesde plaats met Cristiano Ronaldo, die net als de Engelsman dertien knock-outgoals achter zijn naam heeft staan. Opmerkelijk is dat Lampard bijna tweederde van zijn totale aantal goals na de groepsfase maakte.

Met dat gemiddelde steekt Lampard ver boven de acht andere leden van het selecte gezelschap uit. Alleen zijn landgenoot Wayne Rooney kan hem met een percentage van 53,85% enigszins benaderen. Rooney was namens zijn club Manchester United veertien keer doelpuntenmaker in de CL-knock-outfase. Ook Filippo Inzaghi (zestien goals), Thierry Henry (12) en Didier Drogba (10) deden vaak van zich spreken in de latere fases van de Champions League. (Tim Vos)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen