Messi maakt zich klaar voor jacht op prominente records

Reacties

Nu Lionel Messi volledig is hersteld van zijn hamstringblessure en weer als vanouds de wedstrijden aaneen rijgt in de hoofdmacht van Barcelona, richt Voetbal International de blik op enkele prominente records die de Argentijn in de eerste maanden van dit jaar kan breken.

Messi maakt zich klaar voor jacht op prominente records

Messi kan woensdagavond in het bekerduel met Levante (aftrap in Camp Nou om 22.00 uur) weer een stap dichter bij een legendarisch clubrecord geraken. Paulino Alcántara kwam in de periode 1912-1927 tot 369 doelpunten voor Barcelona, in 357 officiële én vriendschappelijke wedstrijden.

Messi staat momenteel op 358 doelpunten in Catalaanse dienst (331 in officiële duels en 27 in oefenwedstrijden) en heeft dus nog elf goals nodig om het clubrecord te evenaren. Als we louter kijken naar doelpunten in officiële wedstrijden dan is Messi al ruimschoots topscorer aller tijden. Die titel veroverde hij in maart 2012, toen hij recordhouder César Rodríguez (232 goals) onttroonde.

Met 331 doelpunten in 401 officiële wedstrijden voor Barcelona is Messi nog maar vier doelpunten verwijderd van een evenaring van een stokoud Spaans record. Dat staat op naam van de voormalige topaanvaller Telmo Zarra, die in de periode 1940-1955 als speler van Athletic de Bilbao 335 goals liet aantekenen in 352 duels.

In de historie van het Spaanse voetbal is er geen enkele andere speler die zovaak scoorde voor één en dezelfde club. Messi stevende eerder dit seizoen al Real Madrid-icoon Raúl voorbij. De Spaanse routinier stond lang als enige in de schaduw van Zarra met 323 officiële treffers namens De Koninklijke.

Als Messi komende zaterdag in Camp Nou tegenover Valencia staat, kan hij zich weer richten op zijn doelpuntentotaal in de Primera División. Met 223 treffers in 260 competitiewedstrijden is het nog slechts een kwestie van tijd voordat hij zich de meest trefzekere buitenlander in de Spaanse topcompetitie mag noemen.

Dat record is nu nog in handen van Hugo Sánchez. De Mexicaanse scherpschutter maakte in dienst van Real Madrid (periode 1985-1992) 234 doelpunten. Messi heeft dus nog elf doelpunten in de Primera División nodig om die prestatie te evenaren.

Als Messi eenmaal Hugo Sánchez te pakken heeft, dan is ook de stap naar de status eeuwig topscorer in de Primera División gezet. De al eerder genoemde Telmo Zarra is op dit moment nog altijd de speler met de meeste doelpunten in de hoogste afdeling van het Spaanse competitievoetbal.

De aanvaller was namens Athletic de Bilbao goed voor 251 doelpunten. Dat zijn er weliswaar nog 28 meer dan Messi er sinds 2004 maakte, maar als de steraanvaller van Barcelona in de tweede competitiehelft zijn productiviteit van de laatste seizoenen kan herhalen, dan zou ook dat record vóór de start van het WK 2014 in Brazilië kunnen sneuvelen.

Als eind februari ook de knock out-fase van de Champions League losbarst, komt er nóg een prominent record in zicht voor Messi. Met 65 doelpunten in 82 wedstrijden is de Argentijn nog maar zes treffers verwijderd van Raúl, die zich met 71 doelpunten al jaren topscorer aller tijden in de miljoenencompetitie van de UEFA mag noemen.

Aangezien Barcelona in de achtste finale van de Champions League moet afrekenen met het in topvorm verkerende Manchester City, zou het ook zomaar kunnen dat Messi het veroveren van dit record pas voor volgend seizoen op zijn wensenlijstje kan zetten.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.