Messi begon in tranen en eindigt in tranen bij Argentinië

Reacties

Een ongekend emotionele Lionel Messi kondigde vannacht na de verloren Copa América-finale tegen Chili zijn afscheid als Argentijns international aan. Voetbal International blikt in vogelvlucht terug op de interlandloopbaan van de Argentijns topscorer aller tijden.

Messi begon in tranen en eindigt in tranen bij Argentinië

Rood bij debuut
17 augustus 2005: Hongarije - Argentinië 1-2
Messi speelt zijn eerste wedstrijd voor de Argentijnse nationale A-ploeg in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Lang kan de dan 18-jarige aanvaller niet van zijn debuut genieten. Nog geen minuut na zijn invalbeurt in het oefenduel stuurt scheidsrechter Markus Merk hem met een rode kaart van het veld. Messi wil zich in een verbeten duel losrukken van de Hongaar Vilmos Vanczak, die aan zijn shirt hangt. Merk ziet daarin een slaande beweging van de jonge Argentijn, die vervolgens in de dugout minutenlang tranen met tuiten huilt.

Eerste goal in Zwitserland
1 maart 2006: Kroatië-Argentinië 3-2
De Kroatische doelman Stipe Pletikosa is begin 2006 de eerste doelman die een doelpunt van Messi als international om de oren krijgt. In het oefenduel in Basel schiet Messi al na zes minuten raak in een flitsende openingsfase (1-2). Het is Messi's zesde interland voor Argentinië en zijn derde als basisspeler.

Debuut op groot toernooi
16 juni 2006: Argentinië-Servië/Montenegro 6-0
Het WK 2006 in Duitsland is het eerste grote toernooi waaraan Messi als A-international deelneemt. Bij zijn debuut tegen Servië-Montenegro valt hij in de 75ste minuut in voor Maxi Rodríguez en vestigt hij met een goal en een assist meteen de aandacht op zich. Messi speelt vervolgens ook tegen Nederland en Mexico, maar moet in de verloren kwartfinale tegen Duitsland 120 minuten lang vanaf de bank toekijken.

Het eerste leed
15 juli 2007: Brazilië-Argentinië 3-0
Tijdens zijn eerste Copa América-eindronde bereikt Messi met Argentinië meteen de finale. De aanvaller is in de kwartfinale tegen Peru (4-0) én in de halve finale tegen Mexico (3-0) telkens goed geweest voor één doelpunt, maar kan in de eindstrijd tegen aartsrivaal Brazilië weinig inbrengen. Doelpunten van Julio Baptista, Roberto Ayala (in eigen goal) en Dani Alves geven Argentinië het nakijken.

Dieptepunt onder Maradona
1 april 2009: Bolivia-Argentinië 6-1
Er breekt voor Messi een moeizame periode aan in de nationale ploeg. Tussen juni 2008 en september 2009 speelt hij veertien interlands met Argentinië waarvan hij er maar vier wint (G5, V5) en slechts drie keer scoort. Bondscoach Alfio Basile wordt in die reeks afgelost door legende Diego Maradona, maar onder zijn leiding ontbreekt bij de Argentijnen elke vorm van structuur. Dieptepunt is de ontluisterende 6-1 nederlaag bij Bolivia in de kwalificatiereeks voor het WK 2010. Op dat toernooi - Messi's tweede WK - wordt Argentinië in de kwartfinale volledig van de mat gespeeld door Duitsland (0-4).

Eerste WK-finale
13 juli 2014: Duitsland-Argentinië 1-0
Na een korte en relatief anonieme periode onder bondscoach Sergio Batista hervinden Argentinië en Messi de weg omhoog onder diens opvolger Alejandro Sabella. Op 12 oktober 2011 verliest La Albiceleste nog verrassend van Venezuela, maar daarna volgt een ijzersterke reeks van 27 interlands zonder nederlaag die Argentinië uiteindelijk op het WK 2014 in de finale brengt. Daarin ligt (opnieuw) Duitsland dwars: een goal in de verlenging van Mario Götze bezorgt Die Mannschaft de wereldtitel.

Overladen met kritiek
4 juli 2015: Chili-Argentinië 0-0 (Chili w.n.s.)
Vlak na de verloren WK-finale van 2014 sijpelt er voor het eerst serieuze kritiek door op de inbreng van Messi voor de nationale ploeg. Na zijn vier goals in de groepsfase tegen Bosnië-Herzegovina, Iran en Nigeria blijft de aanvoerder van de Argentijnen tot en met de finale droog staan. Hoewel Messi zijn ploeg sportief wel bij de hand neemt, verwachten volk en pers in zijn vaderland veel méér van hem.

De kritiek bereikt begin juli 2015 zijn hoogtepunt als Messi en zijn ploeggenoten ook hun tweede finale binnen twaalf maanden verliezen. In de eindstrijd om de Copa América is gastland Chili na strafschoppen te sterk en staat Messi opnieuw met lege handen. De aanvaller krijgt het zwaar te verduren in de media. Het grote contrast tussen zijn prestaties bij Barcelona en die voor Argentinië voedt andermaal de teleurstelling en woede over wéér een mislukte poging om een einde te maken aan de aanhoudende prijzendroogte van 22 jaar. Er gaan sterke geruchten dat Messi overweegt te stoppen als international, maar die blijken vals.

Topscorer aller tijden
21 juni 2016: Verenigde Staten-Argentinië 0-4
Het jubileumtoernooi om de Copa América Centenario in de Verenigde Staten biedt voor Argentinië snel een nieuwe kans de katers van 2014 en 2015 weg te spoelen. Met een Messi die aanvankelijk nog herstelt van een rugblessure swingt Argentinië door het toernooi. In het groepsduel met Panama (5-0) maakt hij als invaller zijn vierde hattrick in Argentijnse dienst en in de kwartfinale tegen Venezuela (4-1) en de halve finale tegen de Verenigde Staten (4-0) loodst hij zijn ploeg met twee goals en vier assists op vertrouwde wijze richting finale. Met zijn rake vrije trap tegen de VS kroont hij zich tot topscorer aller tijden van de nationale ploeg: met 55 doelpunten heeft hij er nu eentje meer gemaakt dan Gabriel Batistuta.

Afscheid in tranen
26 juni 2016: Argentinië-Chili 0-0 (Chili w.n.s.)
Zo goed als Argentinië zich tot aan de finale presenteert, zo onzeker en onherkenbaar acteert de ploeg van bondscoach Gerardo Martino in de eindstrijd van de Copa América Centenario. In een intens en hard duel met Chili, waarin negen kaarten worden uitgedeeld en beide ploegen nog vóór rust met tien man verder moeten, kan ook Messi (weer) niet het verschil maken. Tot overmaat van ramp schiet juist hij zijn strafschop in de beslissende penaltyreeks hoog over. Als de Chileen Francisco Silva uiteindelijk het lot van de Argentijnen bezegelt, wordt Messi als nooit eerder overmand door emoties. Hij is ontroostbaar op het veld en zegt later in de catacomben tegen de pers dat het over is tussen hem en de Argentijnse ploeg. Een beslissing genomen met het hart, waarvan nog maar moet blijken of die ook eeuwigheidswaarde heeft.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.