Mertens dirigeert FC Utrecht langs negen NAC'ers

In een onderhoudende wedstrijd versloeg FC Utrecht thuis NAC met 3-1. Middenvelder Dries Mertens (23, foto)) was bij het winnende team de absolute uitblinker. De Belg was bij vlagen ongrijpbaar en tekende zelf voor het tweede doelpunt.

Na elf minuten al bereidde de kleine Mertens fraai het openingsdoelpunt van Ricky van Wolfswinkel voor. Hij kwam aan de linkerkant in balbezit en een legde Kees Luijkx in de luren. Mertens dribbelde door tot aan het strafschopgebied, ontweek Tyrone Loran en bediende met drie NAC-spelers in de buurt Van Wolfswinkel. Deze werkte de bal via tegenstander Kees Kwakman achter NAC-doelman Jelle ten Rouwelaar: 1-0.

Het enthousiasme en de flair straalden van Mertens af. Hij was nauwelijks af te stoppen en zijn spel werkte aanstekelijk op zijn ploeggenoten. In de aanval waren Van Wolfswinkel, Jacob Mulenga en de nieuwe aanwinst Edouard Duplan bedrijvig, maar zij misten precisie. FC Utrecht was echter de bovenliggende partij en nam revanche voor de 3-1 nederlaag bij Feyenoord van vorige week.

Heel even kreeg NAC uitzicht op een ommekeer, toen Tim Cornelisse een knullige fout maakte. Na 26 minuten speelde hij terug op doelman Michel Vorm en had niet in de gaten dat Matthew Amoah zijn bedoelingen doorzag. De Ghanees onderschepte de bal, omspeelde Vorm en tikte de gelijkmaker binnen.

Maar de thuisploeg bleef aanvallen en werd daarvoor kort na rust beloond. Mertens kreeg de bal gelukkig mee en versloeg Ten Rouwelaar na een rush met een schuiver: 2-1.

Toen NAC-verdediger Jens Janse een kleine twintig minuten voor tijd zijn twee gele kaart kreeg - opnieuw vergreep hij zich aan Mertens - had de thuisploeg vrij spel. Tien minuten voor tijd leverde het overwicht een doelpunt op. Mulenga schoot van dichtbij op doel en Donny Gorter keerde de bal met de hand. Ook hij kreeg rood en Van Wolfswinkel benutte de strafschop: 3-1.

Het zou de eindstand zijn. FC Utrecht komt door de winst op drie punten uit twee duels. NAC, dat de competitie met een punt aftrek begon, staat na het verlies en de remise bij AZ van vorige week op nul punten.