Memphis redder in nood van ploeterend Oranje

Nederland heeft het WK-kwalificatieduel met Luxemburg met pijn en moeite winnend afgesloten: 1-3. Memphis Depay was met twee doelpunten de onverwachte held bij Oranje, dat nu tweede staat in Groep A.

De dagen voor de interland tegen Luxemburg stonden in het teken van het vooruitblikken op de rentree van Arjen Robben in Oranje. Het wachten daarop duurde al een jaar en zelden had Nederland zijn Bedumse sterspeler zo hard nodig als nu.

Die conclusie was al getrokken na de afgelopen interlands en werd in de eerste helft tegen Luxemburg nog maar eens bevestigd. Oranje ploeterde en onderscheidde zich uitsluitend op momenten waarop Robben het op zijn heupen had. Hij dribbelde zich in de tiende minuut naar de eerste kans van de wedstrijd, kopte zeven minuten later naast en bood in de 31ste minuut een geweldige mogelijkheid aan Davy Klaassen, die de bal in twee instanties niet in het doel kreeg.

Robben deed het dus maar zelf. In de 36ste minuut sneed hij vanaf rechts naar binnen na een pass van Klaassen en plaatste hij de bal laag in de verre hoek. Daarmee bood hij welkome opluchting aan Oranje, dat het allesbehalve makkelijk had met de nummer 130 van de wereldranglijst. Sterker nog, de voetbaldreumes was er een paar keer gevaarlijk uitgekomen en had via David Turpel zelfs een gevaarlijk schot gelost.

Het bleef niet bij een waarschuwing, want in de 43ste minuut kwam Luxemburg zelfs langszij. Basisdebutant Joshua Brenet verslikte zich in Daniel Da Mota en hield hem vervolgens vast in het strafschopgebied. De daaruit voortvloeiende penalty werd benut door Maxime Chanot. Daarmee was al het harde werk van Robben ongedaan gemaakt. Tot overmaat van ramp beëindigde de talisman de eerste helft hinkend.

Maxime Chanot stuurt Maarten Stekelenburg de verkeerde kant op en brengt de stand op 1-1.

De vrees die Nederland vervolgens een kwartier in zijn greep hield werd direct na rust bevestigd: Robben was uitgevallen en werd vervangen door Steven Berghuis. Ook Wesley Sneijder kwam na rust niet meer op het veld; hij werd afgelost door Memphis. Uitgerekend het diep gevallen supertalent gaf Oranje zijn leidende positie terug. Hij kopte in de 58ste minuut raak na een voorzet van clubgenoot Daley Blind. Vijf minuten daarna dribbelde hij zichzelf naar een volgende kans, maar schoot hij naast.

Er ging ondertussen echter nog steeds heel veel fout bij Oranje, dat er maar niet in slaagde om meester van de wedstrijd te worden. Dat de bij Manchester United totaal overbodige aanvaller in die fase de lijnen uitzette bij Oranje, was veelzeggend over de staat van de rest van het team. Pas in de 77ste minuut creëerde Nederland weer een kans. Deze was voor Berghuis, maar doelman Ralph Schon tikte de bal over.

Memphis Depay na zijn tweede doelpunt tegen Luxemburg.

Zo stond de slotfase van het duel met de voetbaldreumes zowaar in het teken van overleven, helemaal nadat met Vincent Thill de Luxemburgse Messi in het veld kwam. Het was echter Memphis die Oranje in veilige haven bracht, door in de 84ste minuut de 1-3 te verzorgen uit een vrije trap. Daardoor mocht Marten de Roon vlak voor tijd nog zijn debuut voor het Nederlands elftal maken.

Door de moeizame zege profiteert Oranje van het puntenverlies van Zweden (2-1 tegen Frankrijk) en klimt het naar de tweede plaats in Groep A. Luxemburg staat met een punt laatste.

Luxemburg 4-1 (5-9)

De nummers één plaatsen zich rechtstreeks voor het WK 2018 in Rusland. De best acht nummers twee spelen play-offs.