Memphis kan verschil niet maken en gaat pijnlijk onderuit met Lyon

De verdediging van Olympique Lyon is de laatste tijd een haast onneembare vesting, maar woensdagavond kreeg de achtervolger van Paris Saint-Germain plotseling twee tegendoelpunten tegen laagvlieger Lille. Memphis Depay kon een zeer verrassende nederlaag voor zijn ploeg hierna niet voorkomen: 1-2.

Memphis was de enige Nederlander die in actie kwam, aangezien Rafael da Silva van Lyon-coach Bruno Génésio de voorkeur kreeg boven Kenny Tete, terwijl Lille was afgereisd zonder de geblesseerde Anwar El Ghazi. Laatstgenoemde werd niet erg gemist, want na twintig minuten kwamen de bezoekers op voorsprong. Thiago Mendes kwam van rechts naar binnen dribbelen en krulde de bal schitterend in de verre hoek.

Voor Lyon betekende dit de eerste tegengoal sinds 672 minuten, nadat het in de laatste zeven wedstrijden (alle competities) 'de nul' had gehouden. De thuisploeg maakte de verrassende achterstand tien minuten voor rust nog wel ongedaan, toen Lille-doelman Mike Maignan helemaal mis zat bij een voorzet en Mariano Díaz binnen kon koppen, maar Ezequiel Ponce kopte Lille vijf minuten later alweer op een nieuwe voorsprong: 1-2.

Nabil Fekir (in het zwart) omsingeld door spelers van Lille.

Génésio was duidelijk niet te spreken over zijn ploeg en bracht voor de tweede helft twee nieuwe spelers binnen de lijnen, maar Tete bleef zitten. Memphis kreeg tien minuten na rust een goede kans, maar miste één op één met Maignan, en kort hierna mocht Nabil Fekir een strafschop nemen na een overtreding van Fodé Ballo-Touré op Maxwel Cornet. Maignan maakte zijn fout uit de eerste helft meer dan goed door de penalty te keren.

Lyon bleef na de domper jagen op de gelijkmaker, maar vond die niet en leed zo de tweede nederlaag van dit seizoen. De eerste verliespartij was op 17 september tegen Paris Saint-Germain, dat later deze woensdag de kans krijgt om zijn voorsprong op Lyon uit te breiden tot twaalf punten. Olympique Marseille profiteerde al van de zeperd van Lyon en is de ploeg van Génésio gepasseerd op de ranglijst.

Nantes - Monaco 1-0
Claudio Ranieri ontving met zijn Nantes de regerend kampioen. De thuisploeg presteert opvallend sterk dit seizoen en kwam ook tegen Monaco, waar Terence Kongolo negentig minuten op de reservebank zat, goed voor de dag. De beloning liet evengoed erg lang op zich wachten. In de slotminuut was het verdediger Lucas Lima die Ranieri toch nog drie punten bezorgde: 1-0.

Voor Monaco is het een nieuwe dreun in de Franse titelstrijd. De ploeg van trainer Leonardo Jardim staat nu vierde, met hetzelfde aantal punten als Lyon. Nantes staat vijfde en heeft drie punten minder dan Monaco en Lyon.

Toulouse - Olympique Nice 1-2
Zonder Wesley Sneijder, die de rest van dit kalenderjaar niet meer in actie komt vanwege een dijbeenblessure, pakte Olympique Nice drie punten bij Toulouse. Dat leek na een helft spelen nog onhaalbaar, want de thuisploeg kwam al vroeg op voorsprong via Andy Delort en Nice-aanvoerder Dante pakte nog voor rust in een tijdsbestek van drie minuten twee keer geel.

Vijf minuten na rust kreeg Jimmy Durmaz dé kans om de wedstrijd te beslissen, maar de middenvelder van Toulouse miste een strafschop. Dat bleek een dure misser te zijn, omdat Nice tien minuten voor tijd ook een penalty kreeg en specialist Mario Balotelli wél raad wist met dit buitenkansje. Toulouse kwam bij dit moment ook met tien man te staan en kort voor tijd maakte Bassam Srarfi de winnende voor Nice.