Maurizio Sarri: atypische architect van een meesterwerk

Reacties

Stadio San Paolo is zondagavond het toneel voor een absolute kraker in de Serie A: Napoli - Juventus. Voor Maurizio Sarri gaat niets boven een zege op de rivaal uit Turijn in de week waarin hij werd uitgeroepen tot Trainer van het Jaar in Italië, een prijs die de coach kreeg op basis van zijn prestaties vorig seizoen.

Maurizio Sarri: atypische architect van een meesterwerk

Woedend is Maurizio Sarri in februari van dit jaar tijdens een van zijn persconferenties, waar geruchten over een vertrek naar Juventus het onderwerp van gesprek zijn. De Napoli-coach dreigt met een rechtszaak en benadrukt nog lang niet klaar te zijn in Napels. Napoli helpen groeien voelt als zijn plicht, voldoening haalt de 58-jarige in Napels geboren Italiaan uit de ontwikkeling van talent. Sarri zweert trouw aan het project-Napoli. Een project waarvan de immer in trainingspak gehulde en fanatiek rokende coach zelf het markante boegbeeld is.

Terug naar de zomer van 2015. Wie zich afvraagt of Sarri in dienst van een topclub zichzelf blijft, hoeft in die periode maar naar de foto’s van de eerste trainingen onder de opvolger van Rafa Benítez te kijken. Sigaretje in zijn rechterhand, gecombineerd met een espresso links. Volledig authentiek en tegelijkertijd brekend met het klassieke beeld van een topcoach. Die status lijkt lange tijd ook niet weggelegd voor Sarri. Sterker: lang is een loopbaan als succestrainer volledig onbereikbaar. Tot het moment waarop Sarri rond de eeuwwisseling de status quo in zijn leven besluit te doorbreken, zijn leven als succesvol bankier achter zich laat en de stap van amateurtrainer naar een profbestaan zet.

Een opmars door de krochten van het Italiaanse voetbal volgt. Met Empoli promoveert hij naar de Serie A, waar hij zich in de kijker speelt van de club van zijn hart. Geen achtergrond als profvoetballer, maar wel een echte vakidioot. Napoli besluit het risico te nemen met de kleurrijke coach, die bezeten te werk gaat. Het inslijpen van varianten bij standaardsituaties is in de loop der jaren een obsessie geworden voor Sarri, van het bestuderen van het spel heeft hij een dagtaak gemaakt. Boven de trainingsvelden waar hij regeert, vliegen drones om pijnpunten van de formaties zichtbaar te maken. Alleen winnen is niet genoeg. Bij Sarri gaat het gepaard met aanvallend voetbal.

Geen ploeg in de Serie A scoorde dit seizoen zo vaak als Napoli, ook het bijna ongenaakbare Juventus niet. En dat in het jaar na het vertrek van topschutter Gonzalo Higuaín naar Juventus. Napoli is een swingend geheel, met dribbelaars José Callejón, Dries Mertens en Lorenzo Insigne in de frontlinie en dus veel beweging. Bovendien is er potentie met jonge middenvelders als Amadou Diawara (19), Marko Rog (21) en Piotr Zielinski (22).

Hoe grillig Napoli af en toe ook nog is door de groeistuipen, voormalig topcoach Arrigo Sacchi ziet dat er een meesterwerk in de maak is, zo zei hij in La Gazzetta dello Sport. ‘Heel Italië moet Napoli dankbaar zijn. De manier waarop ze spelen, wordt zelfs gewaardeerd door tegenstanders. Laten we trots zijn dat zo’n team Italiaans is.’ Een landstitel is dit jaar nog te vroeg gegrepen voor Napoli, dat een achterstand van tien punten heeft op koploper Juventus. De topploegen ontmoeten elkaar komende zondagavond, wanneer Higuaín voor het eerst terugkeert in Stadio San Paolo. Dan ziet de Argentijn met eigen ogen dat voor Sarri niemand onvervangbaar is, zelfs niet de man van negentig miljoen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.