Matuidi steelt de show bij oefenzege Frankrijk op Servië

Frankrijk won de vriendschappelijke wedstrijd tegen Servië (2-1) statistisch gezien nipt, maar legde de bezoekers in een sprankelende eerste helft op de pijnbank. Bij Les Bleus was Blaise Matuidi de grote man met twee treffers.

Frankrijk is als gastland van het Europees kampioenschap in 2016 gevrijwaard van kwalificatiewedstrijden. Om toch vlieguren te maken, oefenen de Fransen vriendschappelijk tegen de landen uit Groep I. Dit keer stond in Bordeaux een vriendschappelijk duel met Servië op het programma en daarin maakte het thuisland vooral in de eerste helft indruk.

Grote man aan de zijde van het thuisland was Blaise Matuidi. De 28-jarige middenvelder van Paris Saint-Germain was voor rust namelijk al twee keer trefzeker. In de negende minuut knikte hij een voorzet van rechtsback Bacary Sagna tegen het net, maar zijn tweede goal in het nieuwe stadion van Bordeaux was van nog veel grotere klasse.

De defensie van Servie werkte een hoekschop van Les Bleus weg, maar kon niet voorkomen dat de bal in het bezit van Matuidi kwam. Die zag de bal door de lucht op zich afkomen en haalde op de rand van het strafschopgebied verwoestend uit. Zijn volley ging als een streep richting de kruising en betekende de 2-0.

Klein wonder
Nog voor de pauze kwamen de bezoekers – zij het wat gelukkig – terug in de wedstrijd. Een voorzet vanaf de rechterflank kwam voor de voeten van Lazar Markovic, die uit de draai uithaalde. Met zijn poging trof hij geen doel maar zijn teamgenoot Aleksandar Mitrovic. Met enig fortuin rolde de bal via de zij van de aanvaller van Newcastle United in het doel.

Dat de voorsprong bij rust niet groter was dan 2-1 mocht een klein wonder heten. De Fransen kwamen keer op keer in kansrijke positie, maar had het aan eigen falen van voornamelijk Olivier Giroud te danken dat het bij 2-1 bleef. De selectie van bondscoach Didier Deschamps kon de sprankelende eerste helft geen vervolg geven, een schot van Antoine Griezmann daargelaten. Via de aanvaller van Atlético Madrid kwamen de Fransen nog in de buurt van een derde treffer, maar die stond de paal in de weg.