Matig Ajax pas laat verzekerd van overwinning op VVV

Ajax heeft de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo gewonnen. De Amsterdammers hadden het moeilijk tegen het laaggeplaatste team en wisten het duel pas in de slotfase definitief te beslissen (2-0).

Matig Ajax pas laat verzekerd van overwinning op VVV

In de Amsterdam Arena begon Ajax met de nodige wijzigingen in de basiself. Kenneth Vermeer kon niet aantreden vanwege een griepje, terwijl Toby Alderweireld rust kreeg van trainer Frank de Boer. Het betekende een basisplaats voor Jasper Cillessen en Joël Veltman. Tegen een zeer defensief ingesteld VVV-Venlo moesten de Amsterdammers op zoek naar de openingen in de kleine ruimtes.

Ajax had daar de grootste moeite mee. VVV stond goed georganiseerd, terwijl het bij Ajax zo nu en dan zelfs inspiratieloos leek. Het lag niet eens zozeer aan het rondspelen van de bal (Ajax had 82 procent balbezit), maar vooral aan de manier waarop de zoektocht naar doelrijpe kansen telkens strandde in de achterste linie van VVV-Venlo. Aan de andere kant wilden de bezoekers er nog wel eens gevaarlijk uitkomen en was het oppassen geblazen voor Cillessen. Hij hield zijn doel echter schoon bij pogingen van Ricky van Haaren en Oguzhan Türk.

DoodVlak na rust maakte Ajax toch de bevrijdende openingstreffer. Tekenend was dat het doelpunt voortkwam uit een dood spelmoment. Een vrije trap aan de rechterkant van het zestienmetergebied werd door linkspoot Derk Boerrigter over de muur gekruld. Doelman Niki Mäenpää zat er nog wel aan, maar kon een doelpunt niet voorkomen.

Ajax kreeg wat meer controle en toch zat De Boer niet gemakkelijk in zijn stoel. Zeker niet toen invaller Yanic Wildschut plotseling uit kon breken. De inzet van de rappe aanvaller was echter te zacht om Cillessen in de problemen te brengen.

De Boer bracht in de slotfase een aantal verse krachten, onder wie Danny Hoesen. De aanvaller maakte zijn competitiedebuut voor de Amsterdammers en liet zich direct gelden. Bij zijn eerste poging, vijf minuten voor tijd, schoof hij de bal vakkundig in de verre hoek langs Mäenpää. Het betekende het slotakkoord van het duel.

Ajax heeft nu 24 punten uit dertien duels en blijft op de vierde plek staan. VVV-Venlo is op de zestiende plaats terug te vinden en heeft slechts negen punten bij elkaar gesprokkeld. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's