Matavz treedt in voetsporen Romario en Van der Kuijlen

Tim Matavz heeft donderdagavond het driehonderdste Europa Cup-duel van PSV van enige glans voorzien. Het al uitgeschakelde PSV won met 3-1 bij Napoli dankzij drie doelpunten van Tim Matavz.

Matavz treedt in voetsporen Romario en Van der Kuijlen

Matavz is de vierde speler van PSV die erin slaagt drie keer te scoren in een Europese uitwedstrijd. Eerder lukte dat alleen Gerrie Deijkers (tegen Widzew Lodz in 1977), Ronaldo (tegen Bayer Leverkusen in 1994) en Ruud van Nistelrooy (tegen HJK Helsinki in 1998).

Begin dit seizoen was Matavz ook al drie keer trefzeker in de Europa League-voorrondewedstrijd tegen het Montenegrijnse FK Zeta (9-0). Daarmee voegde hij zich toen bij tien andere PSV'ers die ooit minstens drie keer scoorden in een Europees duel van de Brabanders.

De Sloveense spits behoort nu samen met Willy van der Kuijlen, Romario en Ronaldo tot het selecte gezelschap van vier spelers die in twee Europa Cup-duels van de Eindhovenaren tot minstens drie treffers kwamen. Met zijn drie doelpunten tegen Napoli voegde Matavz zich tevens bij een ander select gezelschap. Omdat hij tegen FK Zeta dus ook al drie keer in één duel scoorde, is hij pas de vierde speler die namens een Nederlandse club (minimaal) twee keer in één seizoen tot drie treffers komt.

Ruud Geels was in het seizoen 1975/76 de eerste die daarin slaagde. Namens Ajax was hij toen tegen Glentoran thuis drie keer trefzeker en uit vier keer. In totaal maakte hij in liefst vier Europa Cup-duels minimaal drie goals. Ook Ton Blanker scoorde, eveneens bij Ajax, in het seizoen 1979/80 veel. Tegen HJK Helsinki (vier) en Omonia Nicosia (drie).

Kees Kist was een seizoen later voor AZ tegen Red Boys Differdange drie keer trefzeker en later tegen Radnicki Nis herhaalde hij dat kunstje.

Matavz staat nu op twaalf goals in zestien Europa Cup-duels voor PSV. Daarmee bezet hij momenteel - samen met ploeggenoot Ola Toivonen - de gedeelde zesde plaats op de Europese topscorerslijst van PSV.

Alleen Van der Kuijlen (29 goals), Harry Lubse (achttien), Romario (vijftien), Gerrie Deijkers (veertien) en Mateja Kezman (dertien) maakten Europees meer goals dan Matavz en Toivonen. (Willem van Beeren en Ramon Min)

Klik op onderstaand beeld voor een grotere weergave <br /><br />

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's