Mata wijst United kunstzinnig de weg naar eerste CL-zege

Manchester United heeft zijn eerste zege in het Champions League-seizoen geboekt. Juan Mata nam de ploeg van manager Louis van Gaal bij de hand tegen VfL Wolfsburg (2-1).

Voor Daniel Caligiuri was er in de eerste 45 minuten een hoofdrol weggelegd. De Duits-Italiaanse middenvelder van Wolfsburg wist de aandacht al na vier minuten volledig op zich gericht. Hij werd op de rechterkant de diepte in gestuurd door Julian Draxler en stuurde Daley Blind en Morgan Schneiderlin met een passeerbeweging het bos in.

Caligiuri behield het overzicht, speelde Draxler aan en via Max Kruse kreeg hij de bal opnieuw in bezit. Doordat rechtsback Antonio Valencia buitenspel ophief, mocht Caligiuri in volledige vrijheid de openingstreffer voor zijn rekening nemen. Maar na ruim een half uur stond hij ook aan de basis van de verdiende gelijkmaker voor de thuisploeg. Na kansen voor Juan Mata, Anthony Martial en Wayne Rooney was het Caligiuri die een voorzet van Mata met zijn linkerarm beroerde. De Hongaarse arbiter Viktor Kassai legde de bal op de stip en het was de Spanjaard zelf die de strafschop verzilverde.

Daniel Caligiuri (midden) eiste voor rust een hoofdrol voor zich op door zelf voor de openingstreffer te tekenen, maar na ruim een half uur een strafschop te veroorzaken.

Het zag er zakelijk uit bij Mata, die de bal in de linkerhoek mikte, maar dat etiket verdiende zijn assist bij de 2-1 van Chris Smalling absoluut niet. De middenvelder promoveerde een mistrap van Bastian Schweinsteiger met een kunstzinnige hakbal tot een perfecte assist op de centrale verdediger van The Red Devils. Die gleed de bal langs doelman Diego Benaglio.

Die Wölfe begonnen na de treffer van Smalling aan een offensief en deelden wat speldenprikjes uit voor het doel van David de Gea. Tot echte grote mogelijkheden via uitgespeelde aanvallen leidde het niet voor de aanvallers van Wolfsburg, die werden geleid door centrumspits Bas Dost. Ricardo Rodriguez was met een vrije trap vanaf ruim twintig meter nog het dichtst bij de gelijkmaker, maar zijn schot zeilde naast.

Juan Mata was met een doelpunt en een assist van grote waarde voor Manchester United.

Daardoor boekte Manchester United zijn eerste zege in het Champions League-seizoen. Waar het eerste duel met PSV nog met 2-1 verloren ging, zegevierden de Engelsen in eigen huis nipt tegen de ploeg van trainer Dieter Hecking. Daardoor komen alle ploegen in Groep B op drie punten, aangezien CSKA Moskou in Rusland met 3-2 won van PSV.