Martial schiet Van Gaal in slotminuut naar FA Cup-finale

Manchester United heeft zich ten koste van Everton voor de finale van het toernooi om de FA Cup geplaatst. Diep in extra tijd maakte Anthony Martial de winnende goal voor de club van manager Louis van Gaal: 2-1. In de finale wacht Crystal Palace of Watford.

Voor Van Gaal is het FA Cup-toernooi de enige manier om het teleurstellende seizoen nog wat glans te geven. Aan het prima spel van Manchester United in de eerste helft was te zien dat Van Gaal zijn spelers van dat feit had doordrongen. Alleen Timothy Fosu-Mensah bezweek even onder de druk. De jonge Nederlander leidde in de vijfde minuut met een fout een grote kans in voor Romalu Lukaku, wiens schot door Wayne Rooney van de doellijn gehaald werd.

Verder was het United, United en nog eens United op Wembley. In de twaalfde minuut miste Jesse Lingard een grote kans en elf minuten later had Marcus Rashford de 1-0 op zijn schoen, maar zijn inzet na goed voorwerk van Marouane Fellaini was te zacht. Het was in de 34ste minuut Fellaini zelf die United de voorsprong bezorgde die het toekwam. De Belg schoot bij de eerste paal een lage voorzet van Anthony Martial binnen.

Daley Blind, hier in duel met Romelu Lukaku, was naast Timothy Fosu-Mensah de enige Nederlander die in actie kwam. Memphis Depay bleef op de bank.

Na rust kwam Everton eindelijk los. The Toffees kregen met een strafschop een uitgelezen kans om langszij te komen. De penalty was veroorzaakt door Fosu-Mensah, die bij een tackle eerst Ross Barkley raakte en pas daarna de bal. David de Gea bracht echter redding op de door Lukaku genomen penalty. Kort daarna had United een strafschop moeten krijgen, maar arbiter John Moss zag niet dat Phil Jagielka met zijn hand de 2-0 van Fellaini voorkwam.

Bij die stand was het duel waarschijnlijk gespeeld geweest, maar door de 'redding' van Jagielka kon Everton in de 76ste minuut terugkomen tot 1-1. Een voorzet van invaller Gerard Deulofeu werd door Chris Smalling in eigen doel gewerkt. Dat doelpunt maakte de mannen van Van Gaal van slag, want ineens heerste Everton op Wembley.

Gescoord werd er echter niet, waardoor een verlenging onvermijdelijk leek. Maar net op het moment dat zowel United als Everton niet meer geloofde in een zege in reguliere speeltijd, sloeg Martial toe. Hij prikte de bal in de 92ste minuut binnen na een steekpass van invaller Ander Herrera. Zo houdt Manchester United, maar vooral Van Gaal, kans op een succesvol einde van een teleurstellend seizoen.