Marokko kijkt omhoog na bevrijdende zege op Togo

Marokko heeft een belangrijke stap op weg naar de knock-outfase van het toernooi om de Afrika Cup gezet. In Groep C werd tegen Togo voor het eerst gewonnen: 3-1.

Na de 1-0 nederlaag tegen DR Congo kon Marokko zich geen misstap meer veroorloven in Groep C. De druk op de ploeg van bondscoach Hervé Renard was flink toegenomen na de valse start en werd alleen maar groter toen Togo al in de vijfde minuut de leiding nam. Een perfecte counter leidde tot de 0-1, die op naam kwam Mathieu Dossevi. De middenvelder van Standard Luik schoof de bal in de verre hoek.

Met Feyenoorder Karim El Ahmadi op het middenveld namen de Marokkanen vervolgens het initiatief. Gezocht werd er naar openingen en die werden dankzij Faycal Fajr gevonden. Uit een perfecte corner van de spelmaker kopte Aziz Bouhaddouz in de veertiende minuut al raak.

Marokko drukte vervolgens door in het Stade d'Oyem. In de 21ste minuut sloeg Marokko opnieuw toe, weer met een kopbal en weer op aangeven van Fajr. De aanvallende middenvelder plaatste de bal bij een vrije trap op het hoofd van Romain Saiss, die de bal succesvol richting de verre hoek verlengde. Na de 2-1 kreeg Marokko voor rust via onder anderen Mbark Boussoufa nog kans op meer, maar Togo hield de schade beperkt.

Togo bleef zo hoop koesteren, tot de spanning twintig minuten voor het einde werd weggenomen voor Marokko. Invaller Youssef En-Nesyri deelde de genadeklap uit met een harde knal in de korte hoek. Kossi Agassa, de 38-jarige goalie van Togo, ging in de fout. Hij zat in de buurt, maar kon de bal niet keren.

Zo zal door de 3-1 zege de roep om Ajacied Hakim Ziyech weer iets verstommen in Marokko, dat tweede staat in Groep C en dinsdag met Ivoorkust uitvecht (aftrap 20.00 uur) wie zich plaatst voor de knock-outfase van het toernooi om de Afrika Cup.