Manchester United stelt titelfeest Leicester City uit

Leicester City mag zich nog geen kampioen noemen na een 1-1 gelijkspel op bezoek bij Manchester United. De koploper van de Premier League kreeg kansen om de titelstrijd op Old Trafford al te beslissen, maar kwam bij vlagen ook goed weg in de evenwichtige wedstrijd tegen de ploeg van manager Louis van Gaal.

In het Theatre of Dreams hoopte Leicester City de kroon op het zo succesvolle seizoen te zetten. Drie punten had de lijstaanvoerder nog nodig om zeker te zijn van de landstitel. Zenuwen of niet, het was Manchester United dat het sterkst startte. De thuisploeg zette Leicester in de openingsfase flink onder druk en dat resulteerde in de achtste minuut in de openingstreffer. Bij de eerste kans was het direct raak. Anthony Martial genoot veel vrijheid bij een voorzet van Antonio Valencia en rondde feilloos af met een hard schot in de korte hoek.

Zeven punten bedroeg de voorsprong van Leicester op naaste achtervolger Tottenham Hotspur na 35 speelronden. Bij een zege was de ploeg van manager Claudio Ranieri zeker van de titel, maar die overwinning leek na de openingsfase ver weg. Leicester rechtte de rug en het was aanvoerder Wes Morgan die zijn elftal de weg wees. De captain kopte uit een vrije trap van Danny Drinkwater de 1-1 binnen in de zeventiende minuut.

Wat volgde was een evenwichtige eerste helft. Het tempo lag hoog. Manchester United zocht veelvuldig naar Marouane Fellaini, die de aandacht trok met een elleboogstoot op de kaak van Robert Huth, maar niet tot een vrije kopkans kwam. Lingard leek wel voor gevaar te kunnen zorgen toen hij bij een counter ontsnapte, maar Danny Simpson liep de Engelsman van de bal. Scheidsrechter Michael Oliver wilde van een overtreding niets weten. De arbiter wuifde ook de roep om een penalty van Mahrez weg, toen de Leicester-spelmaker naar de grond ging na een botsing met Marcos Rojo.

Een paar centimer scheelde het direct na rust, toen de opgekomen Simpson voorgaf. Shinji Okazaki, die het in de aanval zonder de geschorste clubtopscorer Jamie Vardy moest doen, was zijn directe opponent te snel af en leek de bal binnen te kunnen glijden, maar de iets van richting veranderde voorzet bleek te scherp voor de aanvaller. Even later trok Mahrez op zijn kenmerkende wijze naar binnen vanaf de rechterkant. Het zwabberende schot was niet te machtig voor De Gea, die de bal wegbokste.

United-manager Louis van Gaal gaf het startsein voor een slotoffensief door Memphis Depay tien minuten voor tijd binnen de lijnen te brengen. Claudio Ranieri besloot even eerder al de pijlsnelle Demarai Gray speeltijd te gunnen, hopend op grotere ruimtes. Het gevaar ontstond echter voor het Leicester-doel. Drinkwater trok aan de noodrem toen Memphis hem te snel af was en moest vertrekken met een tweede gele kaart. Oliver besloot de bal ondanks protesten van de United-spelers op de rand van het strafschopgebied te leggen in plaats van naar de stip te wijzen.

Een beslissende goal kwam er niet, mede dankzij doelman Kasper Schmeichel, die op tijd zijn doel uit was toen Memphis dacht te profiteren van een ongelukkige sliding van Robert Huth. Leicester moet nu hopen op puntenverlies van Tottenham Hotspur, dat maandagavond op bezoek gaat bij Chelsea. Wint Tottenham, dan bedraagt de achterstand nog vijf punten met nog twee speelronden te gaan.