Manchester United is terug bij af en lijdt negende (!) competitienederlaag

Manchester United gaat met een flinke kater het nieuwe kalenderjaar in. De ploeg van Erik ten Hag sloot 2023 zaterdagavond af met een uitwedstrijd bij Nottingham Forest, waar met 2-1 werd verloren. United is na twintig competitieduels nu al negen keer onderuit gegaan; net zo vaak als in het gehele vorige seizoen.

Nottingham Forest
2 - 1
Manchester United

Zo is het van het goede gevoel dat United dinsdag aan de comeback tegen Aston Villa had overgehouden niets meer over. De ploeg van Erik ten Hag maakte tegen dé stuntploeg van dit seizoen een 0-2 achterstand goed en knokte zich in de tweede helft alsnog naar een 3-2 zege. Na twee doelpunten van Alejandro Garnacho werd Rasmus Højlund met zijn langverwachte eerste Premier League-doelpunt de matchwinner. Old Trafford ontplofte na de goal van de Deen.

Højlund was er zaterdag tegen Nottingham niet bij, omdat hij ziek op bed lag. Ten Hag koos er daarom voor om Antony terug in de ploeg te brengen, maar de Braziliaan stelde opnieuw hopeloos teleur. Hij kon in aanvallend opzicht het verschil niet maken, zoals ook zijn medespelers er lange tijd niet doorheen wisten te komen. In de eerste helft schoot United maar één keer op doel. Dat was ook nog eens een schot zonder gevaar, gelost door rechtsback Aaron Wan-Bissaka.

Nottingham kwam voor rust tot zes schoten, maar was ook nooit écht dicht bij de openingstreffer. De supporters waren zo getuige van misschien wel de saaiste helft voetbal van dit Premier League-seizoen. In het tweede bedrijf werd het gelukkig iets leuker. Kort nadat Ten Hag Antony uit zijn lijden had verlost, de Braziliaan werd al in de 55ste minuut vervangen door Amad Diallo, schoot United-verdediger Diogo Dalot vanuit de tweede lijn op de paal.

De thuisploeg kwam met de schrik vrij en nam een kleine tien minuten later zelf de leiding. Gonzalo Montiel werd over het hoofd gezien door de United-defensie, kreeg de bal aangespeeld en bediende Nicolás Domínguez. De Argentijn liet Andre Onana vervolgens kansloos: 1-0.

United moest in de achtervolging en kreeg de gelijkmaker in de schoot geworpen. Nottingham-doelman Matt Turner wilde opbouwen, maar zijn pass door het centrum werd onderschept door Garnacho. De Argentijn bediende Marcus Rashford en hij schoot de 1-1 binnen.

United wilde hierna meer en ging op jacht naar de voorsprong. Daar kreeg het ook een goede kans voor, maar Turner was deze keer wél bij de les. Hij redde goed en zag zijn ploeg er vervolgens razendsnel uitkomen. Morgan Gibbs-White was het eindstation van de Nottingham-counter en schoot de 2-1 tegen de touwen. Daarmee kroonde hij zichzelf tot matchwinner, want in blessuretijd redde Turner nog geweldig op een inzet van Bruno Fernandes.

Voor Nottingham betekent dit de tweede overwinning onder leiding van de nieuwe coach Nuno, die zaterdag voor de derde keer als eindverantwoordelijke op de bank zat. Zijn ploeg kruipt uit de degradatiezone. United, dat nu de helft van zijn competitiewedstrijden niet heeft gewonnen, blijft zevende staan. De achterstand op koploper Liverpool (dat nog een duel tegoed heeft) bedraagt elf punten.