Manchester City onderuit tegen tien spelers van Everton

Everton heeft zaterdagmiddag een zwaarbevochten overwinning geboekt op Manchester City. De ploeg van manager David Moyes stijgt op de ranglijst en doet volop mee om de plaatsen die recht geven op Champions League-voetbal. Op Goodison Park werd het 2-0.

De thuisploeg, met John Heitinga in de basis, kwam flitsend uit de startblokken en creëerde al snel kansen via Kevin Mirallas en Victor Anichebe. Na de sterke fase van The Toffees kwam de miljoenenploeg uit Manchester wat beter in de wedstrijd en ontspon het duel zich tot een gelijk opgaande strijd waarbij de kansen sporadisch waren.

Ruim dertig minuten stonden er op klok toen Leon Osman (foto) op schitterende wijze de score opende. De aanvoerder schoot de bal van 25 meter achter doelman Joe Hart, die slechts kon toekijken.

Na de onderbreking hetzelfde spelbeeld, tot de 61ste minuut, toen Steven Pienaar zijn tweede gele kaart ontving. Een wilde actie van de Zuid-Afrikaan zorgde ervoor dat Everton het laatste half uur met tien man kwam te staan, met een spannende slotfase als gevolg.

Met name in de slotfase was het geluk aan de zijde van Everton, dat Manchester City een penalty ontnomen zag worden. De Belg Marouane Fellaini maakte hands in zijn eigen strafschopgebied, maar scheidsrechter Lee Probert gaf een vrije trap buiten het zestienmetergebied.

Daarvoor had de ploeg van manager Roberto Mancini al de nodige kansen om zeep geholpen, waarbij de grootste mogelijkheden er waren voor Carlos Tévez en James Milner. Waar City een spervuur aan aanvallen had, besliste invaller Nikica Jelavic in blessuretijd de eindstand: 2-0.

Door de nederlaag kan City de titelaspiraties uit het hoofd zetten. Bij winst van stadgenoot Manchester United bij Reading wordt de voorsprong van die ploeg maar liefst vijftien punten. The Citizens bezetten de tweede plaats in de Premier League met 59 punten. Everton stijgt naar de vijfde plaats met 48 punten. Chelsea kan die positie zondag bij een goed resultaat tegen West Ham United weer terugpakken.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.