Wigan schrijft historie met triomf in FA Cup op Everton

Wigan Athletic heeft voor het eerst in de clubgeschiedenis de halve finales van het toernooi om de FA Cup bereikt. De laagvlieger in de Premier League maakte gehakt van een zeer teleurstellend Everton: 0-3.

Net als in het thuisduel met Reading afgelopen zaterdag (3-1) moest Everton-manager David Moyes het stellen zonder zijn doelman Tim Howard. De Amerikaan is naar verwachting vier weken uitgeschakeld met een rugblessure; Jan Mucha was zijn vervanger. John Heitinga deed wel mee, maar kon een desastreuze afloop niet voorkomen.

Ronnie Stam zag vanaf de bank hoe zijn Wigan aan vier minuten genoeg had om Everton uit het toernooi te kegelen. Jordi Gómez (foto) speelde daarbij een grote rol. Na een half uur produceerde hij de corner waaruit Mainor Figueroa met een kopbal de score opende.

De middenvelder was bij het derde doelpunt - slechts vier minuten later - afmaker in plaats van aangever, toen hij de bal bekeken in de benedenhoek plaatste. Kort daarvoor had Callum McManaman geprofiteerd van knullig balverlies van Everton-verdediger Phil Neville.

Smet op de overwinning van de nummer zeventien van de Premier League was het uitvallen van Ryo Miyaichi. De voormalig Feyenoorder, vlak voor rust ingevallen voor doelpuntenmaker McManaman, moest na zeventig minuten eraf na een botsing met de boarding.

Wigan Athletic is de eerste van de vier clubs die zich heeft geplaatst voor de halve finales. Later vandaag komt Manchester City in actie tegen Championship-laagvlieger Barnsley. Zondag strijden Manchester United en Chelsea om een ticket, net als Millwall en Blackburn Rovers.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.