Manchester City grijpt koppositie, Newcastle zet stap richting CL

Manchester City is de nieuwe koploper in de Premier League. Het bezoek aan Fulham leverde geen makkelijke middag op, maar uiteindelijk wel de volle winst: 1-2. Newcastle United pakte eveneens drie punten, voor Leeds United en Southampton blijven de zorgen groot.

Fulham
Fulham
1 - 2
Manchester City

Al na enkele minuten was het raak in Londen. Een overtreding op Julian Álvarez leverde een strafschop op. Erling Haaland ontfermde zich over dat klusje, en de Noor scoorde feilloos. Het was zijn 34e doelpunt in zijn debuutjaar in de Premier League. Sinds de oprichting van de competitie in 1992 was niemand vaker trefzeker.

Fulham gaf zich niet gewonnen. Harry Wilson zette Carlos Vinícus vrij voor zijn landgenoot Ederson: de ene Braziliaan liet de andere volledig kansloos, binnen een kwartier was het dus gelijk. Daarna was het weer City dat de klok sloeg. Een schot van Jack Grealish werd door Bernd Leno op de lat getikt, en op slag van rust liet Álvarez iets heel moois zien. De Argentijn kreeg de bal op een meter of twintig en joeg het speeltuig kiezelhard in de kruising zodat City met een voorsprong ging rusten.

Ook na rust was het geen eenvoudige middag aan de Thames voor de kampioen. Omdat ze er maar niet in slaagden om de wedstrijd in het slot te gooien, werd het lastig. Bobby De Cordova-Reid was een lastige klant, schreeuwde om een penalty en schoot van afstand rakelings naast. Met hangen en wurgen trok City de voorsprong over de streep.

Daarmee is de ploeg voor het eerst in een paar maanden koploper in de Premier League, op een gunstig moment. De blauwhemden hebben nu een punt meer dan Arsenal, en een wedstrijd minder gespeeld. De landstitel ligt na een moeilijke start toch weer voor het grijpen.

Newcastle United
3 - 1
Southampton
Southampton

Newcastle United heeft met 3-1 van Southampton gewonnen. De hekkensluiter verkocht zijn huid aanvankelijk duur op St. James' Park en kwam brutaal op voorsprong, eigenlijk uit het niets. Een spaarzame uitbraak zorgde voor 0-1: voorzet van Kamaldeen Sulemana, afgerond door Stuart Armstrong. Het doelpunt van de Schot zou niet voldoende blijken in de tweede helft.

Callum Wilson, ingevallen direct na de onderbreking, kreeg een voorzet van zijn spitsbroeder Alexander Isak en benutte die grote kans. Newcastle ging stormen, Wilson dacht 2-1 te hebben gemaakt maar de VAR draaide de goal terug wegens buitenspel. Het was uitstel van executie. De bal kwam uit een hoekschop ongelukkig op het been van Southampton-speler Theo Walcott en viel in het doel achter Alex McCarthy.

Wilson maakte minuten later zijn tweede. De invaller omspeelde McCarthy en schoot de bal in het inmiddels verlaten doelnet van St. James' Park: 3-1, wedstrijd beslist. Voor Newcastle zijn het drie belangrijke punten op weg naar de Champions League, Southampton ziet zijn kansen op lijfsbehoud verder slinken. De achterstand op de veilige plekken is zes punten, en er zijn nog vier speelronden.

AFC Bournemouth
4 - 1
Leeds United

Bournemouth is zo goed als zeker van handhaving in de Premier League. Op Dean Court ging Leeds United overtuigend met 4-1 over de knie. Jefferson Lerma had het team van Gary O'Neil met twee goals al op rozen gezet. Patrick Bamford gaf de bezoekers hoop met de aansluitingstreffer, maar in de tweede helft volgde een koude douche. Goals van Dominic Solanke en Antoine Semenyo bepaalden de eindstand op 3-1. Bournemouth is met 39 punten min of meer veilig. Leeds heeft er negen minder. Gelet op het zware programma, moet de club zich ernstig zorgen maken.