Mali en Guinee bloednerveus en pissig door loting

Reacties

Bizar maar waar: het trekken van lootjes bepaalt vanmiddag of Mali of Guinee zich plaatst voor de kwartfinale van de Afrika Cup. Beide bondscoaches zijn not amused over de gang van zaken en hadden de strijd op het veld willen beslissen.

Mali en Guinee bloednerveus en pissig door loting

Doordat Mali en Guinee zowel in punten, onderling resultaat, doelsaldo én gemaakte doelpunten exact gelijk zijn geëindigd in Groep D, voorziet het reglement van de Afrika Cup geen andere beslissingsmogelijkheid dan een loting. Deze staat voor vanmiddag 16.00 uur gepland.

'Maar ik vind dat we deze kwestie hadden moeten moeten oplossen zonder loting', aldus Mali-bondscoach Henri Kasperczak. Michel Dussuyer, trainer van Guinee, is het volmondig met hem eens. 'Guinee verdient het net zo min als Mali om op deze manier uitgeschakeld te worden.' De twee coaches vinden dat er woensdag direct na hun onderlinge wedstrijd (1-1) een verlenging en desnoods een strafschoppenserie had moeten worden afgewerkt.

De winnaar van de loting speelt zondag in de kwartfinale tegen Ghana. Het is niet voor het eerst dat het trekken van lootjes de doorslag geeft in de Afrika Cup, want in 1988 (toen Algerije verder ging in plaats van Ivoorkust) eindigden ook twee teams exact gelijk in de poulefase. 'We zijn heel erg zenuwachtig', erkent Kasperczak. 'Wat mij betreft is het de laatste keer dat er geloot wordt. Er moet een sportieve eerlijke manier gevonden worden om dit soort zaken te beslissen.'

Nederland
Overigens was Nederland niet zo heel lang geleden ook een keer betrokken bij een dergelijke loting. Op het WK van 1990 in Italië eindigde Oranje in de groepsfase exact op gelijke hoogte met Ierland. Omdat beide landen sowieso een ronde verder zouden gaan, werd er alleen geloot een geplaatste status. Hierbij trokken de Ieren aan het langste eind, waardoor Nederland in de volgende ronde tegen West-Duitsland moest, waarvan het met 2-1 verloor.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.