Mager Feyenoord zet stap richting Europa League

Reacties

Ondanks een weinig indrukwekkende vertoning bij Zorya Luhansk in Kiev heeft Feyenoord zicht eindelijk weer een groepsfase te bereiken. In de slotfase werd verzuimd die kansen te vergroten.

Mager Feyenoord zet stap richting Europa League

De resultaten in Europa in de afgelopen seizoenen boden weinig hoop voor Feyenoord, dat zich in 2008 voor het laatst plaatste voor de groepsfase van een Europa Cup-toernooi. De toch al weinig inspirerende omgeving in Kiev – een zeer matig gevuld Valery Lobanovski Stadion – was een passend toneel voor meer drama.

De vrees daarvoor werd na minder dan een half uur gevoed door de openingstreffer van Zorya Luhansk. Maksym Bilyy profiteerde bij een vrije trap dankbaar van wanorde in de Rotterdamse muur en zag de bal buiten bereik van keeper Erwin Mulder in het Feyenoord-doel verdwijnen; 1-0.

De ploeg van trainer Fred Rutten had weinig tijd nodig om zich te herstellen. Feyenoord, dat via een vrije trap van Jordy Clasie in de 22ste minuut al dicht bij een treffer was geweest, kwam langszij door toedoen van Mitchell te Vrede. De spits prikte knap de 1-1 binnen na een afgemeten voorzet van Luke Wilshire (foto onder).

Feyenoord kon die opsteker geen vervolg geven. Het bleek niet bij machte eindelijk de smaak van een Europese overwinning weer te proeven. De Rotterdammers, die vier jaar geleden tegen AA Gent (1-0) voor het laatst dat genoegen hadden, mochten zelfs van geluk spreken dat het resultaat niet slechter werd dan het gelijkspel.

Na een uur voorkwam Clasie met een ultieme sliding dat Oleksandr Karavayev uit de rebound kon inschieten nadat Mulder de inzet van Pylyp Budkivskiy had gekeerd. Niet veel later was de Feyenoord-goalie attent toen de Rotterdamse defensie het nakijken had en Dmitri Khomchenovsky vrij voor hem opdook.  

Dat leed bleef Feyenoord bespaard, zoals het ook geen overwinning gegund was. Want die had de Rotterdamse equipe zomaar kunnen pakken in de slotfase. Lex Immers had na voorbereidend werk van invaller Rick Karsdorp de bal voor het intikken, terwijl niet veel later Te Vrede alleen door kon. Maar waar de eerste werd gestuit door een verdediger van Zorya Luhansk, daar had de tweede te veel tijd nodig. In blessuretijd kopte Tonny Vilhena nog net naast.

Desondanks biedt het resultaat perspectieven om volgende week in De Kuip eindelijk weer een Europees hoofdtoernooi te bereiken.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.