Mag je Qatar een gezwel voor het voetbal noemen? 

Reacties

Op 16 februari verschijnt het boek Eindspel waarin de auteurs u een inkijkje geven achter de schermen bij de FIFA en de enorme klopjacht die de FBI ontketende. In aanloop naar de verkiezingen op 26 februari besteden de auteurs Iwan van Duren en Tom Knipping geregeld aandacht aan de FIFA en alle schimmige praktijken die bij de wereldvoetbalbond komen kijken.

Mag je Qatar een gezwel voor het voetbal noemen? 

Krijgen we voor het eerst een Arabier als FIFA-voorzitter? Of wordt het zoals gewoonlijk toch weer een Europeaan? Wij denken het eerste. Maar het regent de laatste dagen bonden die hun steun aan de Europese vertegenwoordiger Gianni Infantino uitspreken. Woensdag sloot Rusland zich aan bij Italië, Frankrijk en Duitsland en de collectieve stem van de landen uit Zuid- en Midden-Amerika.

Het zegt veel over de verkiezingen dat deze inderhaast naar voren geschoven dorpsgenoot van Sepp Blatter nu ook nog een serieuze kanshebber is. De rechterhand van Michel Platini leek voorbestemd om de nummer twee achter Sjeik Salman te worden, helemaal nadat Salman met zijn Aziatische confederatie (AFC) een samenwerkingscontract had getekend met de Afrikaanse confederatie (CAF). Met alle stemmen uit Azië en Afrika zou Salman al bijna honderd van de 209 stemmen hebben.

Infantino kwam al eerder met een WK met nog meer deelnemers, maar belooft nu ook dat zijn tweede man uit een van de andere continenten zal komen. 'Waarom geen Afrikaan? Er zijn veel capabele mensen in Afrika', oreerde de Zwitser (foto) afgelopen week. Daarbij ook nog eens onderstrepend dat er nog wel wat meer geld zou kunnen gaan rollen richting arme landen. Je zou er bijna de slappe lach van krijgen.

De slag om de stemmen is dus in volle gang. Hoe gevoelig de verhoudingen intussen liggen, bleek wel in Düsseldorf waar voormalig FIFA-bestuurslid Theo Zwanziger terecht stond. Zwanziger beschreef Qatar vorig jaar als een 'kankergezwel' voor het wereldvoetbal. Dat leverde een aangifte op van de voetbalbond van Qatar vanwege de schade die deze woorden op zouden leveren. Voor het imago van het land dat in 2022 het WK mag organiseren.

Zwanziger, die tussen 2011 en 2015 in het FIFA-bestuur zat en voorzitter van de Duitse voetbalbond was tussen 2006 en 2012, zou een verbod moeten krijgen deze woorden nog eens te herhalen. De rechtbank oordeelde anders. 'Wij vinden het statement Qatar is een kankergezwel in het voetbal te rechtvaardigen, in het kader van de vrijheid van meningsuiting. Een pijnlijke uitspraak voor het kleine oliestaatje, waar heel anders wordt gedacht over vrijheid van meningsuiting.

Het binnenhalen van het WK in 2010 is omgeven van verdachtmakingen over omkoping en was ook symbolisch de druppel die bij veel fans er net een te veel was. De Zwitserse justitie is intussen ook bezig met een onderzoek naar de toewijzing van het WK aan Qatar. Het lijkt intussen wel lichtjaren geleden dat onze eigen bondsvoorzitter Michael van Praag verzekerde dat de verkiezingen eerlijk zouden verlopen. Er was immers een notaris aanwezig.

Eindspel

Eindspel ligt vanaf 16 februari in de winkels en is nu al, tot 16 februari zonder verzendkosten, te bestellen in de VI-webshop. Volgens goed gebruik bij de FIFA bevat elk boek een steekpenning, waarmee lezers ná de FIFA-verkiezingen van 26 februari een extra hoofdstuk over die apotheose kunnen downloaden op www.vi.nl/eindspel.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.