Machtsstrijd bij HSV om Magath binnen te loodsen

Reacties

Na ruim vier maanden lijkt er al een einde te komen aan het dienstverband van Bert van Marwijk bij HSV. De raad van toezicht onderhandelt momenteel met Felix Magath, die de taak krijgt de gevallen Bundesliga-Dino te redden.

Machtsstrijd bij HSV om Magath binnen te loodsen

Na de beroerde reeks van zes nederlagen – Hertha BSC was zaterdag met 0-3 te sterk – bevindt HSV zich in een diepe crisis. De raad van toezicht is nu bezig de komst van Felix Magath voor te bereiden. Het is de bedoeling dat de oud-speler en -coach de volledige macht krijgt in Hamburg. Hij wordt waarschijnlijk benoemd tot Vorstandsvorsitzender (voorzitter), zodat hij zijn eigen rol kan bepalen.

Zondagochtend kon Bert van Marwijk nog rekenen op de steun van het bestuur en de directie. 'Wij houden aan de trainer vast', benadrukte voorzitter Carl-Edgar Jarchow. Die woorden herhaalde hij 's middags ook tijdens het crisisberaad tegenover de raad van toezicht. 'Wij zijn van mening dat hij een plan heeft en dat hij de spelersgroep nog steeds bereikt. Van Marwijk is op dit moment de juiste coach voor HSV.'

De raad van toezicht was een andere mening toegedaan en een gedeelte van de elfkoppige raad onderhandelde volgens het dagblad Bild afgelopen donderdag al met de beoogde opvolger, Felix Magath. Die besprekingen zijn vandaag voortgezet, terwijl Magath op zijn eigen Facebook-pagina intussen heeft laten weten dat hij ervoor openstaat HSV te helpen.

De raad heeft zelf weliswaar niet de bevoegdheid Van Marwijk te ontslaan, maar kan door Magath te benoemen als voorzitter toch haar zin doordrijven. In die functie kan de voormalige middenvelder namelijk alle maatregelen nemen die hij wil. Behalve het ontslag van Bert van Marwijk betekent dat ook het einde van technisch directeur Oliver Kreuzer, omdat Magath ook het aan- en verkoopbeleid voor zijn rekening zal nemen.

In 2006 waren Bert van Marwijk en Felix Magath beiden werkzaam als trainer in de Bundesliga, bij respectievelijk Borussia Dortmund en Bayern München.
In 2006 waren Bert van Marwijk en Felix Magath beiden werkzaam als trainer in de Bundesliga, bij respectievelijk Borussia Dortmund en Bayern München.

Van Marwijk trad op 25 september 2013 in dienst bij HSV als opvolger van de ontslagen Thorsten Fink. Maar tot betere resultaten leidde de wisseling van de wacht niet. Die Rothosen pakten onder leiding van de Nederlandse trainer slechts twaalf punten in veertien competitiewedstrijden. De uitgangspositie is zelfs verslechterd; de zeventiende plaats is er één lager dan de positie waarop Van Marwijk begon.

HSV gaat zwaar gebukt onder financiële problemen. Hoewel de club een smalle en kwaliteitsarme selectie heeft, die bovendien wordt geplaagd door vele blessures, was er in januari geen enkele mogelijkheid zich te versterken. Er konden slechts twee spelers worden gehuurd, te weten Ola John (Benfica) en Ouasim Bouy (Juventus). 

De roemruchte Noord-Duitse club heeft een jaarlijkse omzet van 131 miljoen euro. Degradatie naar de Tweede Bundesliga zal betekenen dat de inkomsten in het eerste jaar met zeker 17 tot 48 procent zullen verminderen. Dat vooruitzicht boven op een schuldenlast van honderd miljoen euro is rampzalig. De komst van Magath zou vooral worden gefinancierd door de 76-jarige miljardair Klaus-Michael Kühne, die eerder in z'n eentje de komst van Rafael van der Vaart mogelijk maakte.

Met Magath haalt Hamburger SV een oude bekende binnen. Als speler vierde hij in de periode 1976-86 grote successen, waaronder drie Duitse titels en de Europa Cup I, in 1983. Magath maakte 31 jaar geleden met een prachtig afstandsschot de enige treffer in de finale tegen Juventus. Ook was hij van 1986 tot 1988 manager en vanaf 1995 twee jaar trainer van HSV.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.