Luiz draagt met fraai doelpunt bij aan uitschakeling Basel

Chelsea staat op 15 mei in Amsterdam tegenover Benfica in de Europa League-finale. De Londense club was donderdagavond met 3-1 te sterk voor FC Basel, nadat het in Zwitserland ook al met 1-2 had gewonnen.

Basel kende een goede start van de wedstrijd, waarin het Chelsea met een paar kansen direct liet zien nog lang niet uitgeschakeld te zijn. De grootste kans uit de eerste helft was echter voor Frank Lampard, die de bal na een pass van Fernando Torres tegen de paal volleerde.

Na de kans van Lampard werd Chelsea de betere ploeg. Het spel speelde zich daardoor voornamelijk af op de helft van de Zwitsers, die de ploeg van Rafael Benítez echter knap van scoren wisten te weerhouden.

Dat Basel vervolgens de ploeg was die op voorsprong kwam, was wel verrassend. Een steekpass van Valentin Stocker werd direct gevolgd door een trefzekere inzet van Mohamed Salah. Hij krulde de bal fraai in de lange hoek, waardoor Chelsea-doelman Petr Cech kansloos was. Het contrast tussen het einde van de eerste helft en het begin van de tweede helft was groot. Chelsea kwam zeer sterk de kleedkamer uit en zocht vol overgave naar de gelijkmaker. Basel had moeite om het tempo bij te benen en moest uiteindelijk de hoop op een stunt opgeven.

Een schot van Eden Hazard werd door Basel-keeper Yann Sommer niet goed verwerkt, wat Fernando Torres in de vijftigste minuut de gelegenheid bood de stand gelijk te trekken: 1-1. Vlak daarna schoot de Spanjaard zelf op doel, maar werd zijn inzet geblokt door de Basel-verdediging. Victor Moses reageerde attent en kon Chelsea de verlossing brengen: 2-1.

Het absolute hoogtepunt van de avond kwam op naam van David Luiz, die de eindstand met een fantastisch schot in de kruising op 3-1 bepaalde. De middenvelder werd tien minuten voor tijd gewisseld voor de Nederlander Nathan Aké.

Daardoor is de stand over twee wedstrijden 5-2, wat Chelsea recht geeft op een ticket voor de finale in Amsterdam. Benfica, dat donderdagavond Fenerbahçe uitschakelde, is op 15 mei de tegenstander.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.