Luhukay: 'De angst voor degradatie werd te groot'

Reacties

Jos Luhukay (51) houdt ondanks de wrange bijsmaak door zijn ontslag bij Hertha BSC een goed gevoel over aan zijn tijdperk in Berlijn.

Luhukay: 'De angst voor degradatie werd te groot'

De Venlonaar werd door de tegenvallende resultaten donderdag de laan uitgestuurd. Hertha bezet momenteel de zeventiende plaats met maar twee punten meer dan hekkensluiter Borussia Dortmund en verloor de twee duels na de winterstop: van Werder Bremen met 2-0 en van Bayer Leverkusen met 1-0.

De voormalige trainer van FC Augsburg, Borussia Mönchengladbach, SC Paderborn, 1. FC Köln, KFC Uerdingen en SV Straelen werd vorig seizoen nog elfde met de roemruchte club. De jaargang daarvoor dwong hij promotie af door kampioen te worden in de Tweede Bundesliga met liefst 76 punten uit 34 duels. Luhukay reageert in gesprek met Voetbal International op zijn ontslag.

Hoe teleurgesteld bent u?
'Na de nederlagen tegen Bremen en die van afgelopen week werd de onrust groter. De angst die toen ontstond kon ik niet beïnvloeden. Ik weet dat je als coach nu eenmaal resultaat nodig hebt. Voor de huidige resultaten van Hertha ben ik verantwoordelijk; ik heb ze niet kunnen verbeteren. En de trainer is nu eenmaal de zwakste schakel als de resultaten slecht zijn.

Het was voor iedereen ook duidelijk dat het geen gemakkelijke situatie was. Zelf geloofde ik dat ik het tij  nog kon doen keren. Uiteindelijk is de angst voor degradatie bij de club te groot gebleken. Daarom heeft de leiding deze beslissing genomen; een beslissing waar ik geen invloed op had. In de winterstop was het vertrouwen nog volop aanwezig. Ook ik had er alle geloof in dat we Hertha voor de Bundesliga gingen behouden.

Wat uiteindelijk overheerst is het gevoel dat ik tweeënhalf jaar lang met succes bij een mooie en grote club heb gewerkt. We zijn kampioen geworden van de Tweede Bundesliga met een puntenrecord, maar nu waren de resultaten niet goed. Ik kan de club niets kwalijk nemen.'

Waar schortte het aan?
'Het is een complexe situatie. Dit seizoen kampten we met spelers die van het WK terugkwamen en daar de naweeën van ondervonden. Bovendien hebben we veel internationals die door internationale verplichtingen delen van de voorbereiding op wedstrijden misten. Het grootste probleem was dat we in de as door blessures veel jongens misten. Door de afwezigheid van Sebastian Langkamp, Alexander Baumjohann en Fabian Lustenberger ontbrak de balans af en toe.'

Bij Hertha blijven twee Nederlanders achter: Roy Beerens en John Heitinga. Hoe gaat het nu voor hen verder?
'Dat wordt afwachten. Voor mij waren beide jongens in ieder geval een toegevoegde waarde. Het is alleen afwachten hoe de nieuwe trainer daar in staat, maar deze jongens zijn zo ervaren dat ze niet afhankelijk mogen en zullen zijn van één trainer.

Door de mindere resultaten was het ook niet gemakkelijk voor Roy en John. Maar ik hoop dat ze toch de tweede seizoenshelft van waarde zullen zijn en blijven.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.