Luckassen helpt AZ opnieuw langs Giannina en naar play-offs

AZ heeft zich vrij eenvoudig geplaatst voor de vierde voorronde van de Europa League. PAS Giannina werd in Athene met 1-2 verslagen en Derrick Luckassen eiste - net als in het heenduel - de hoofdrol op.

Vorig seizoen was de inmiddels 21-jarige Amsterdammer in 31 officiële wedstrijden in de hoofdmacht van AZ goed voor één doelpunt, na twee duels in de derde voorronde van de Europa League staat hij al op twee goals. Vorige week donderdag kroonde hij zich als centrumverdediger met een kopgoal tot matchwinner, in Griekenland was hij als rechtsback beslissend.

In eerste instantie met een voorassist bij de 1-1 van Dabney dos Santos, door Alireza Jahanbakhsh in de 29ste minuut met een gevoelige dieptepass weg te sturen. De Iraanse buitenspeler behield het overzicht en legde terug op zijn aanvalskompaan, die de bal binnengleed. Zeven minuten later maakte Luckassen het zelf af, na voorbereidend werk van spits Wout Weghorst met de borst: 1-2.

AZ-verdediger Derrick Luckassen viert zijn doelpunt in het uitduel met PAS Giannina.

De verdediger zorgde er zo voor dat PAS Giannina nog drie keer moest scoren om zich te plaatsen voor de vierde voorronde van het Europese toernooi. Maar het waren aanvankelijk de Grieken geweest die goed aan de wedstrijd waren begonnen en in de negende minuut zelfs op voorsprong kwamen. Pedro Conde nam de openingstreffer voor zijn rekening, AZ-doelman Sergio Rochet ging niet helemaal vrijuit. De aanvaller kopte namelijk binnen in de korte hoek, waar de Uruguayaanse sluitpost al lag.

Het slippertje van Rochet bleef door de doelpunten van Dos Santos en Luckassen en het zakelijke spel na rust - slechts speldenprikjes over en weer - echter zonder gevolgen. Daardoor gaat de Eredivisionist uit de Kaasstad vrijdagmiddag (13.00 uur) mee in de loting voor de play-offs van de Europa League. Bij die loting heeft AZ een geplaatste status.