Lucas en Giménez: verdedigen in de geest van Godín

Reacties

In de 35ste speelronde van de Primera División neemt titelkandidaat Atlético Madrid het op tegen Málaga. VI-redacteur Bas van den Hoven blikt vooruit op het duel in Vicente Calderón (zaterdag, 18.15 uur), met speciale aandacht voor Atlético-verdedigers Lucas Hernández en José María Giménez.

Lucas en Giménez: verdedigen in de geest van Godín

Met nog een kwartier te gaan dreigt het tiental van Atlético Madrid kopje onder te gaan in Camp Nou. Neymar krijgt de bal mee van Luis Suárez, ligt op snelheid en moet nog één obstakel voorbij richting het doel van Jan Oblak. Wat volgt is een enorme klap. De flamboyante  Barça-ster schreeuwt het uit, terwijl scheidsrechter Felix Brych naar zijn gele kaart zoekt. Lucas Hernández loopt onbewogen weg, terug naar zijn post bij het strafschopgebied. Alsof hij het vuilnis buiten heeft gezet. Een offer voor het team, meer niet. Diego Simeone kijkt toe en krijgt op de Champions League-avond een bevestiging van wat hij eigenlijk al weet: de twintigjarige Fransman is klaar voor het grote werk.

De schrik zit er goed in bij Los Colchoneros als Diego Godín woensdag bij Athletic de Bilbao al vroeg het veld verlaat. Snel gaat er ijs op het bovenbeen van de dertigjarige Uruguayaan. Geslepen, intelligent en moedig. Godín is alles wat Simeone in een centrumverdediger zoekt. De routinier mist in ieder geval de thuiswedstrijd tegen Málaga en is er woensdag volgens Spaanse media ook niet bij als Bayern München op bezoek komt voor het heenduel in de halve finale van het miljoenenbal. Stefan Savic is een van de opties, maar Godín en El Cholo zijn grotendeels aangewezen op hun meesterleerlingen. Het is aan Lucas en Giménez, mandekkers die in Vicente Calderón zijn grootgebracht met een mes tussen hun tanden.

'Andere clubs hebben misschien betere spelers. Dat is niet erg, dat weten we ook. Dat is onze kracht. Als we gaan denken dat we beter zijn, krijgen we direct vier goals om de oren. Wij geven altijd alles, mijn spelers zijn zelfs niet bang voor de dood.' Strijden voor iedere centimeter, altijd een stap extra zetten en bovenal lef tonen. Het is wat Simeone vraagt van zijn spelers en wat de onlangs van een achillespeesblessure herstelde Giménez hem ook al anderhalf jaar als basisspeler geeft. Bijvoorbeeld eerder dit seizoen op bezoek bij Real Sociedad. De Uruguayaan kopt in de extra tijd van de tweede helft bij een 0-1 stand al liggend de bal voor de voeten van Jonathas weg. Enkele seconden later gooit Yannick Ferreira Carrasco de wedstrijd in het slot met de 0-2. 'Een heroïsche daad',  luidt het oordeel van de coach over de onorthodoxe actie van zijn verdediger.

Giménez is achttien jaar oud als hij zich in de zomer van 2013 meldt bij Atletico, dat hem voor één miljoen euro overneemt van Danubio. 'Godín is een van mijn referentiepunten,  ik hoop van hem te leren. Ik vecht voor iedere bal alsof we in de laatste minuut zitten.' Lucas verdedigt al sinds zijn twaalfde de clubkleuren van de huidige nummer twee van La Liga. Als zoon van voormalig Atlético-verdediger Jean-François Hernández krijgt hij de liefde voor het uitschakelen van een spits met de paplepel ingegoten. 'Zijn sterkste eigenschap is dat hij helemaal nergens bang voor is', meent Simeone.

De finale van de Spaanse competitie is veelbelovend. De Madrileense topploegen sprinten in volle vaart op de eindstreep af, terwijl koploper Barcelona na de 8-0 zege op Deportivo La Coruña weer als vanouds lijkt te barsten van het zelfvertrouwen. Waar Barça en Real de sterren hebben, beschikt Atlético over de minst gepasseerde defensie.  Hartstochtelijk verdedigen als specialiteit van het huis.  De tegenstander het spel onmogelijk maken en de grenzen van het toelaatbare opzoeken. Giménez en Lucas hebben nooit anders gedaan.

Programma
Las Palmas 22-04
21:00
Espanyol
Rayo Vallecano 23-04
16:00
Real Madrid
Atlético Madrid 23-04
18:15
Málaga
Barcelona 23-04
20:30
Sporting Gijón
Eibar 23-04
22:05
Deportivo La Coruña
Levante 24-04
12:00
Athletic de Bilbao
Sevilla 24-04
16:00
Real Betis Sevilla
Getafe 24-04
18:15
Valencia
Villarreal 24-04
20:30
Real Sociedad
Celta de Vigo 25-04
20:30
Granada
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.