Liverpool verslaat Palace na blunder en late strafschop

Liverpool heeft in een zeer tumultueuze slotfase toch nog een overwinning geboekt op bezoek bij Crystal Palace. De ploeg van manager Jürgen Klopp leek met tien man tegen een nederlaag aan te gaan lopen, maar werd door een enorme blunder van doelman Alexander McCarthy in het zadel geholpen. Een valpartij van Christian Benteke leverde ook nog een strafschop op in de 94ste (!) minuut. De Belg velde zelf het vonnis over het dolende Palace: 1-2.

Liverpool is onder Klopp bezig aan een wisselvallig seizoen. Zo werd onlangs na strafschoppen de finale om de League Cup verloren van Manchester City, maar werd diezelfde ploeg in het competitieduel daarna weer met 3-0 van het veld geblazen.

In de competitie had Liverpool na het 2-2 gelijkspel tegen Sunderland, de 6-0 zege op Aston Villa en de genoemde winst op City zeven punten uit de laatste drie duels vergaard. Door die knappe serie zou de ploeg van Klopp bij een zege heel goede zaken kunnen doen in de strijd om de Europese-tickets, maar in Londen kon Liverpool lang niet overtuigen.

In de eerste helft was Emmanuel Adebayor met een kopbal tegen de lat het dichtst bij een goal. Ook Yannick Bolasie, die met een goal nog een aandeel had gehad in de 2-1 zege van Palace eerder dit seizoen op Anfield (1-2), liet een grote mogelijkheid onbenut. Doelman Simon Mignolet had een goed antwoord op zijn inzet. Waar de rust zonder goals bereikt werd, was het na twee minuten in het tweede bedrijf wél raak. De manier waarop was typerend voor het duel. Na een scrimmage die ontstond uit een corner schoot Joe Ledley de afvallende bal in de korte hoek.

Liverpool probeerde daarna wel de gelijkmaker te forceren, maar de jacht op die treffer werd bemoeilijkt door de tweede gele kaart voor James Milner. Daarom was het niet vreemd dat Liverpool de hulp van Palace-goalie McCarthy nodig had om langszij te komen. De goalie, die voor het eerst in de basis stond sinds 20 september, schoot een bal even onnodig als knullig zomaar in de voeten van Roberto Firmino (foto). Het was voor hem vervolgens een koud kunstje de blunder af te straffen: 1-1. Met tien man toonde Liverpool ineens wel de gevraagde vechtlust en dat leverde ook nog de winst op. In duel met Damien Delaney liet Benteke zich vallen, waarna de Belg koeltjes de winnende goal binnenschoof en McCarthy uitgroeide tot de schlemiel van de wedstrijd.

Palace, dat in de beginfase van het seizoen onder manager Alan Pardew tot een van de revelaties uitgroeide, blijft zodoende kwakkelen. Pardew, die het eerder op Anfield nog aan de stok had met Klopp, is met zijn ploeg immers al twaalf duels (acht nederlagen) op rij zonder zege. Liverpool passeert Southampton en Stoke City en is zevende. De formatie van Klopp heeft bovendien nog een duel tegoed. In Engeland geeft de zesde plek in de competitie nog recht op een Europa League-startbewijs door de uitkomst van de eindstrijd om de League Cup. Manchester United heeft drie punten voorsprong op Liverpool en treft vanmiddag nog West Bromwich Albion. Datzelfde Manchester United is donderdag de tegenstander van Liverpool in de achtste finale van de Europa League.