Liverpool stelt Manchester United voor loodzware taak

Reacties

Manchester United moet volgende week donderdag op Old Trafford flink aan de bak om de kwartfinale van de Europa League te bereiken. Liverpool was tijdens het heenduel op Anfield veel te sterk voor de ploeg van Daley Blind en Memphis Depay, al hield doelman David de Gea de schade nog beperkt tot 2-0.

Liverpool stelt Manchester United voor loodzware taak

Van Gaal reisde met vertrouwen af naar Liverpool, in de wetenschap dat zijn ploeg eerder dit jaar daar te sterk was voor het team van manager Jürgen Klopp (0-1). Op die middag was De Gea met enkele sublieme reddingen de grote uitblinker. Deze keer waren de saves van de Spaanse sluitpost niet genoeg om United overeind te houden in het duel met de aartsrivaal. Zorgwekkend was bovendien hoe weinig kansen The Red Devils creëerden.

De nummer zes van de Premier League begon nog veelbelovend toen Memphis Depay al meteen Marcus Rashford in stelling bracht. De achttienjarige aanvaller schatte de uitstekende voorzet van de in de basis teruggekeerde vleugelspits echter niet op waarde. Het was meteen de enige keer dat de 22-jarige Oranje-international zich in positieve zin onderscheidde. Na twintig minuten leidde Memphis zelfs de nederlaag in door in zijn eigen strafschopgebied Nathaniel Clyne naar de grond te brengen.

De Spaanse scheidsrechter Carlos Velasco Carballo (foto midden) kende een penalty toe, die Daniel Sturridge (foto boven) onberispelijk benutte. De Gea zat bij de strafschop al in de goede hoek en voorkwam vervolgens dat Liverpool de voorsprong verder uitbouwde. Met een miraculeuze save hield de 25-jarige Spanjaard een intikker van Philippe Coutinho uit zijn doel. Ook Sturridge en Adam Lallana kregen de bal in kansrijke positie niet voorbij de United-goalie.

Het bood Van Gaal de kans tijdens de pauze nog wat omzettingen te doen, in een poging een ommekeer teweeg te brengen. Met Michael Carrick als extra centrale verdediger en Blind als linksback in een 5-3-2-systeem was er inderdaad meer controle, maar grote kansen leverde het niet op. Een schot van Morgan Schneiderlin verdween recht in de handen van Simon Mignolet, terwijl Marouane Fellaini in de slotfase naast kopte.

Ook na rust was Liverpool de gevaarlijkste ploeg. De Gea had een antwoord op schoten van Coutinho en Clyne, maar moest passen toen Carrick in de fout ging. De Engelse invaller wilde de bal wegwerken, maar speelde 'm zomaar in de voeten van Lallana. Voor Roberto Firmino was het daarna een koud kunstje in de 73ste minuut eindelijk wél de 2-0 te maken. Het was alweer de achtste goal in dit kalenderjaar voor de 24-jarige Braziliaan.

Door dat tweede doelpunt van Liverpool moet United volgende week donderdag met minimaal drie goals verschil winnen om via de Europa League alsnog een ticket voor de Champions League van komend seizoen te bemachtigen. De return in de vorige ronde tegen FC Midtjylland (5-1) bewees dat de ploeg van Van Gaal daartoe in staat is, al is Liverpool wel van een ander kaliber dan de Deense kampioen. De ploeg van Klopp zal na de eerste zege op United sinds 16 maart 2014 geloven in een goede afloop.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.