Liverpool geeft fans weer kippenvel op Europese avond

De miraculeuze comeback van Liverpool tegen Borussia Dortmund in de kwartfinale van de Europa League past in het rijtje met zinderende Europese avonden van de Engelse club. Een terugblik op de legendarische duels met Álaves en AC Milan.

Liverpool - Álaves 5-4 (na verlenging), 16 mei 2001
Liverpool was als nummer drie van de Premier league de grote favoriet voor de UEFA Cup-finale tegen Álaves, dat in het seizoen 2000/01 debuteerde in Europa en in de middenmoot van de Primera División bivakkeerde.

De finale in Dortmund begint uitstekend voor Liverpool. Markus Babbel kopt al in de derde minuut raak en de dan pas 21-jarige Steven Gerrard schiet in de zestiende minuut de 2-0 binnen. Iván Alonso kopt de aansluitingstreffer tegen de touwen namens Álaves, maar Liverpool lijkt de finale nog voor rust te beslissen door een benutte strafschop van veteraan Gary McAllister. Maar als Javi Moreno de bal in de vier minuten na rust twee keer achter doelman Sander Westerveld werkt, moet Liverpool weer helemaal opnieuw beginnen. Een doelpunt van Robbie Fowler brengt verlossing, maar vlak voor tijd sleept Jordi Cruijff een verlenging uit het vuur namens Álaves. In die verlenging moet Liverpool verschrikkelijk diep gaan. Net op het moment dat een strafschoppenserie onafwendbaar lijkt, buigen de Engelsen de stand weer in hun voordeel om. Álaves komt het eigen doelpunt van Delfí Geli niet meer te boven en de UEFA Cup gaat mee naar Engeland.

Opstellingen
Liverpool: Westerveld; Babbel, Hyypiä, Henchoz (55. Smicer), Carragher; Gerrard, McAllister, Hamann, Murphy; Heskey (64. Fowler), Owen (78. Berger).
Álaves: Herrera; Contra, Karmona, Téllez, Eggen (22. Iván Alonso), Geli; Cruijff, Tomic, Desio, Astudillo (46. Magno); Javi Moreno (64. Pablo).

Sander Westerveld na de spectaculaire zege op Álaves.

AC Milan - Liverpool 3-3 (2-3 na strafschoppen), 25 mei 2005
Liverpool was de underdog voor het treffen in Istanbul. Het was de club in de Premier League niet eens gelukt zich voor de Champions League te plaatsen en bovendien bevatte de selectie van AC Milan meer ervaring en kwaliteit. Waar Liverpool-manager Rafael Benítez het moest doen met spelers als Djimi Traoré, Steve Finnan en Milan Baros, vielen er in de ploeg van Carlo Ancelotti eigenlijk geen zwakke schakels aan te wijzen.

In de eerste helft maakte Milan zijn favorietenrol meer dan waar. Paolo Maldini opende al vroeg de score na een vrije trap van Andrea Pirlo. Hernán Crespo prikte in de 39ste minuut de 2-0 binnen en toen hij voor rust ook nog de 3-0 verzorgde na een wonderschone pass van Kaká, leek het duel gespeeld.

Maar na rust werd alles anders. Liverpool ging met drie verdedigers spelen en de aanvallende strijdwijze leverde in de 54ste minuut de 3-1 uit een kopbal van Steven Gerrard op. Toen Vladimir Smicer twee minuten later raakknalde, was alles plots weer mogelijk. Vier minuten later voltooide Liverpool zijn wonderbaarlijke wederopstanding, toen Xabi Alonso in twee instanties een penalty benutte. In het restant van het duel en in de verlenging werd er niet meer gescoord. Penalty's moesten uitkomst bieden en daarin groeide Jurek Dudek uit tot Liverpool-legende. Hij stopte strafschoppen van Pirlo en Andriy Shevchenko en Serginho schoot over. Het wonder van Istanbul was geschied: De Cup met de Grote Oren ging naar Liverpool

Liverpool: Dudek; Finnan (46. Hamann), Carragher, Hyypiä, Traoré; Luis García, Xabi Alonso, Gerrard, Riise; Kewell (23. Smicer); Baros (85. Cissé).
AC Milan: Dida; Cafú, Stam, Nesta, Maldini; Pirlo, Gattuso (112. Rui Costa), Seedorf (86. Serginho), Kaká; Shevchenko, Crespo (85. Tomasson).

Vreugde en verdriet na de beslissende misser in de strafschoppenserie van Andriy Shevchenko.

Liverpool - Borussia Dortmund 4-3, 7 april 2016
Het was geen finale, maar de comeback van Liverpool in de return van de kwartfinale van de Europa League gaat de geschiedenis in als een van de meest legendarische Europese wedstrijden ooit van de club. Halverwege gaf niemand een cent voor de kansen van The Reds, die 0-2 achter stonden na goals van Henrikh Mkhitaryan en Pierre-Emerick Aubameyang. Divock Origi maakte vlak na rust de 1-2, maar na de 1-3 van Marco Reus in de 57ste minuut zullen zelfs in Liverpool de nodige televisies zijn uitgezet.

Doelpunten van Philippe Coutinho, Mamadou Sakho en Dejan Lovren zorgden echter voor een wonder van ongekende weerga. Daarmee werd maar weer eens aangetoond dat Liverpool nog altijd in staat is in Europa het onmogelijke te presteren.

Liverpool: Mignolet; Clyne, Lovren, Sakho, Alberto Moreno; Milner, Emre Can (80. Lucas); Lallana (62. Allen), Roberto Firmino (62. Sturridge), Coutinho; Origi.
Borussia Dortmund: Weidenfeller; Piszczek; Papastathopoulos, Hummels, Schmelzer; Castro (82. Gündogan), Weigl; Mkhitaryan, Kagawa (77. Ginter), Reus (83. Ramos); Aubameyang.