Leverkusen vertrouwt op topaanval tegen zwoegend Schalke

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Bundesliga. Voor de derde speelronde is dat het duel tussen Schalke 04 en Bayer Leverkusen van zaterdagavond 18.30 uur.

Leverkusen vertrouwt op topaanval tegen zwoegend Schalke

Schalke 04

Klassering 15de plaats, 1 punt na 3 duels
Vorm G-V-V

Met de grootst nodige moeite plaatste Schalke 04 zich dinsdag voor de groepsfase van de Champions League. Maar de 2-3 zege bij PAOK Saloniki kan niet maskeren dat Die Königsblauen in slechte vorm steken. De negen doelpunten die het team van trainer Jens Keller tijdens de eerste drie competitieronden toestond, vertellen het volledige verhaal van de defensieve instabiliteit. Schalke's manager Horst Heldt liet vóór de beslissende 'alles-of-niets-wedstrijd' tegen PAOK weten dat de veel bekritiseerde Keller ongeacht het resultaat mag aanblijven.

Maar insiders vermoeden dat de oefenmeester bij uitschakeling door de Grieken had moeten wijken; het huidige Schalke 04 hangt namelijk als los zand aan elkaar. Het team lijdt ook onder het gemis van spits Klaas-Jan Huntelaar. Tijdens de eerste speelronde viel de Oranje-international uit met een knieblessure. Zijn vervanger Ádám Szalai maakte woensdag twee van de drie treffers tegen PAOK. Maar de deze zomer voor achtenhalf miljoen euro van FSV Mainz 05 overgekomen Hongaar kon in de competitie, evenals de rest van het team, nog niet overtuigen.


Uitgelicht
In deze sportief onrustige tijden houdt Schalke's clubleiding zich vast aan kleine lichtpuntjes. De negentienjarige Julian Draxler is al geruime tijd een dragende speler. Woensdag maakte Max Meyer indruk met zijn opvallend kortstondige invalbeurt; ingebracht in de 61ste en vervangen in de zeventigste minuut. Zes minuten na zijn entree leverde de pas zeventienjarige middenvelder een fraaie pass op de scorende Draxler (1-2). Bij die 'veilige tussenstand' koos Keller ervoor Meyer weer te wisselen en het elftal met de robuuste Roman Neustädter van meer defensieve kracht te voorzien. In negen minuten heeft Meyer de jackpot gewonnen, waren de Duitse media lyrisch.

Bayer Leverkusen

Klassering 3de plaats, 9 punten na 3 duels
Vorm W - W - W

Bayer Leverkusen maakt dit seizoen naam als een van de leukst voetballende teams van de Bundesliga. Deze zomer kende de clubleiding enkele tegenvallers op de transfermarkt – zo had het Ajax-duo Toby Alderweireld-Christian Eriksen geen interesse in een overstap naar de nummer drie van vorig seizoen.

Toch heeft trainer Sami Hyypiä een zeer sterk basisteam tot zijn beschikking, dat evenals Borussia Dortmund en FSV Mainz 05 de volle winst na drie speelronden heeft. Vooral de driemansvoorhoede van het elftal van de voormalige Willem II-verdediger maakt indruk. Spits Stefan Kiessling heeft met de vleugelaanvallers Sidney Sam en Heung-Min Son, ook bekend als SamSon, ondersteuning van snelle doelgerichte spelers die hun meerwaarde uitdrukken in doelpunten en assists. Na drie speelronden is het trio goed voor zes doelpunten en vijf assists.


Uitgelicht
Het huidige Bayer Leverkusen heeft een bijna volledig Duits gezicht. Tijdens de laatste competitiezege, 4-2 op Borussia Mönchengladbach, stonden zeven Duitsers op het veld. Daarnaast linksback Sebastian Boenisch, een Pools international die in het recente verleden voor Jong Duitsland uitkwam. En de Turkse centrumverdediger Ömer Toprak speelde tot de Onder-19 actief voor Duitsland. Effectief waren de Bosniër Emir Spahic en Zuid-Koreaan Heung-Min Son de enige buitenlanders in de basis tegen BMG.

Onderlinge historie

Bayer Leverkusen is de grootste Angstgegner van Schalke 04. Tegen geen enkele huidige club uit de Bundesliga hebben Die Königsblauen een percentueel zwakkere balans dan Bayer Leverkusen. Gemiddeld behaalden ze 1,24 punten (acht zeges, twaalf remises, negen nederlagen). Van de laatste zeven thuisduels won Schalke 04 er slechts één. Vorig jaar maart werd het 2-1 dankzij twee goals van Klaas-Jan Huntelaar.

Seizoen Wedstrijd Uitslag Competitie
2010/11 Bayer Leverkusen - Schalke 04 2-0 Bundesliga
2011/12 Bayer Leverkusen - Schalke 04 0-1 Bundesliga
2011/12 Schalke 04 - Bayer Leverkusen 2-0 Bundesliga
2012/13 Bayer Leverkusen - Schalke 04 2-0 Bundesliga
2012/13 Schalke 04 - Bayer Leverkusen 2-2 Bundesliga

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen