Schalke 04 bezorgt PAOK kater, wonder Fener blijft uit

Trainer Huub Stevens heeft met PAOK Saloniki in een spannende return zijn meerdere moeten erkennen in zijn oude club Schalke 04. Aaron Ramsey nam namens Arsenal de hoop van Fenerbahçe op een Champions League-avontuur weg.

PAOK Saloniki – Schalke 04* 2-3
Zonder de geblesseerde Klaas-Jan Huntelaar heeft Schalke 04 zich geplaatst voor de Champions League dankzij een benauwde 3-2 overwinning op PAOK Saloniki van de in de rust weggestuurde trainer Huub Stevens, dat veroordeeld is tot de troostprijs die de Europa League is.

Schalke 04, dat vorige week op eigen veld niet verder was gekomen dat een 1-1 gelijkspel, dreigde ten onder te gaan in Griekenland. PAOK had de Duitse openingstreffer van Adam Szalai uit de eerste helft ongedaan gemaakt via Stefanos-Klaus Athanasiadis, voordat het een klein half uur voor het einde een volgende meevaller kon begroeten.

Scheidsrechter Björn Kuipers gaf Jermaine Jones in de 64ste minuut voor een overtreding op Salpingidis diens tweede gele kaart van de avond, waardoor Schalke 04 met een man minder kwalificatie voor de Champions League moest afdwingen. Daarin slaagden Die Königsblauen dankzij Julian Draxler.

De international tekende voor de 2-1 in ondertal. En nadat PAOK door de gelijkmaker van Konstantinos Katsouranis in de 79ste minuut weer hoop had mogen koesteren, legde hij met een fraaie solo de basis van de bevrijdende 3-2 van Szalai.

Arsenal* – Fenerbahçe 2-0
Fenerbahçe heeft zoals verwacht Arsenal niet van de zestiende deelname aan de Champions League op rij kunnen afhouden. De Turkse kansen waren al minimaal na de 3-0 nederlaag op eigen veld, maar halverwege de eerste helft kon de ploeg van Dirk Kuijt de hoop op een wonder uit het hoofd zetten.

Aaron Ramsey, die in de heenwedstrijd al een hoofdrol vervulde, gaf in de 25ste minuut de genadeklap. Met enig fortuin kreeg hij de bal voor zijn voeten, waarna hij Arsenal onberispelijk aan een voorsprong hielp.

Fenerbahçe probeerde nog met opgeheven hoofd de mislukte kwalificatie voor de Champions League af te sluiten. De Turkse formatie probeerde tevergeefs de eer te redden. Ramsey was het laatste station van een soepele aanval van Arsenal en zorgde met een volley in de 72ste minuut voor het slotakkoord.

FC Basel* – Ludogorets Razgrad 2-0
Virgil Misidjan heeft zijn Europese debuut in de basis bij Ludogorets Razgrad niet kunnen opluisteren met een wonderbaarlijke ontsnapping aan uitschakeling voor de Champions League. De Bulgaarse club, die ook Mitchell Burgzorg onder contract heeft staan, kon na elf minuten de hoop op een wonder opgeven.

Fabian Frei nam met een rake kopbal de onzekerheid weg bij FC Basel, dat vorige week in de heenwedstrijd met een 4-2 zege in Bulgarije al een voorschot had genomen op een plaats in de groepsfase van de Champions League. Philip Degen gaf het duel extra cachet door bij zijn tweede balcontact de score naar 2-0 te helpen