Leverkusen is bijna zeker van CL, puntenrecord Bayern

Bayer Leverkusen is na een 1-0 overwinning op Werder Bremen wel heel dicht bij definitieve plaatsing voor het hoofdtoernooi van de Champions League. SC Freiburg en Borussia Mönchengladbach lieten op bezoek bij respectievelijk de B-keus van Bayern München en het VfL Wolfsburg van bankzitter Bas Dost de kans liggen om de vierde plaats over te nemen van Schalke 04. Bayern eiste met de zege op Freiburg bovendien het puntenrecord van de Bundesliga voor zichzelf op.

Leverkusen is bijna zeker van CL, puntenrecord Bayern

Bayer Leverkusen – Werder Bremen 1-0Leverkusen kon plaatsing voor het miljoenenbal voorafgaand aan het thuisduel met Werder al nauwelijks meer ontgaan, maar na de elfde thuiszege in dit Bundesligaseizoen is de voorsprong op Schalke 04 met tien punten dusdanig groot dat er met nog drie duels te gaan amper meer twijfel bestaat over het bereiken van de CL.

Stefan Kiessling (foto) was met een benutte penalty opnieuw belangrijk voor Die Werksklub. Met zijn 22ste competitietreffer van deze jaargang zit hij bovendien Bundesliga-topscorer Robert Lewandowski op de hielen. De Poolse spits van Borussia Dortmund heeft 23 doelpunten achter zijn naam staan.

Voor Werder betekent de 1-0 nederlaag in die BayArena dat de strijd tegen degradatie nog altijd niet is gestreden. Zonder de door de club geschorste Marko Arnautovic en Eljero Elia leed de ploeg van trainer Thomas Schaaf alweer de vijfde nederlaag in negen duels. Omdat die andere vier wedstrijden slechts vier punten opleverden staat Werder slechts twee punten boven FC Augsburg, dat op de zestiende plaats momenteel afstevent op de play-offs om handhaving.

Bayern München – SC Freiburg 1-0Waar het duel in de Allianz Arena voor Bayern slechts een intermezzo was voor de dubbele CL-confrontatie met Barcelona, dat woensdag een 4-0 voorsprong moet goedmaken, kon Freiburg met een zege Schalke 04 de vierde plaats ontnemen.

Met Arjen Robben, Franck Ribéry, Manuel Neuer, Javi Martínez, Dante, David Alaba en Mario Gomez allen op de bank bleek Bayern echter te sterk voor Freiburg, dat dankzij een rake vrije trap van Xherdan Shaqiri (foto midden) voor de derde keer in vier uitwedstrijden onderuit ging.

Bovendien hielp Freiburg Bayern aan het puntenrecord in de Bundesliga, dat het met 81 punten al had geëvenaard maar met 84 nu volledig in eigen handen heeft. Borussia Dortmund was sinds het kampioenschap van vorig seizoen maar slechts een jaar recordhouder. Het doelpunt van de Zwitser betekende bovendien de negentigste seizoentreffer van Der Rekordmeister. Het record van 101 doelpunten lijkt met nog slechts drie wedstrijden voor de boeg een lastige klus te worden. Voor Freiburg behoort plaatsing voor Europees voetbal nog altijd wel tot de mogelijkheden. De club staat vijfde met slechts een punt achterstand op Schalke.

VfL Wolfsburg - Borussia Mönchengladbach 3-1Met de Nederlandse aanvallers Bas Dost en Luuk de Jong als invallers heeft VfL Wolfsburg de Europese ambities van Borussia Mönchengladbach de kop ingedrukt door voor de derde keer op rij te winnen.

Dost kon daar als invaller in de 79ste minuut niet aan bijdragen, want de 3-1 eindstand stond toen al op het scorebord. Na een uur was Ivica Olic, de directe concurrent van Dost, opnieuw trefzeker. De Kroaat was met de 2-1 bepalend voor het succes van Wolfsburg, waarna Diego de drie punten een kwartier voor tijd in veilige haven bracht.

Aan de kant van Gladbach scoorde Peniel Mlapa ook de man die met De Jong een andere Nederlander op de bank hield. Ondanks zijn gelijkmaker ging Gladbach met Roel Brouwers in de basis voor de derde keer op rij onderuit in een uitwedstrijd.

Daardoor moet het vooralsnog genoegen nemen met een zevende plaats en vrezen dat het achterstand oploopt in de strijd om Europees voetbal. Voor Wolfsburg is het seizoen al vrijwel ten einde. Met vier punten achterstand op Gladbach op de tiende plaats is er nog slechts een kleine kans op een Europees avontuur.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's