Leipzig kent goede generale voor winterkraker tegen Bayern

RB Leipzig gaat met een goed gevoel richting de Bundesliga-topper tegen Bayern München van woensdag. Hertha BSC werd verslagen. De crisis bij Hamburger SV houdt aan na de nederlaag bij FSV Mainz 05.

RB Leipzig - Hertha BSC 2-0
De Bundesliga-verrassing kende weinig moeite met Hertha, dat weinig in te brengen had in de Red Bull Arena. Toch duurde het even voordat de openingstreffer viel. Na veertig minuten bracht Naby Keïta spits Timo Werner in stelling met een goede pass. De aanvaller kapte een verdediger uit en schoof de bal in het doel van keeper Rune Jarstein. Eerder bracht de Noorse doelman nog redding op pogingen van Keïta en Emil Forsberg.

Ook na rust wist Hertha zich geen raad met de dominante speelstijl van Leipzig. De bezoekers creëerden vrijwel niets, terwijl Leipzig rustig op jacht ging naar een tweede treffer. Die viel na een uur spelen. Willi Orban kopte raak uit een hoekschop van Forsberg. Daarna geloofde Leipzig het wel. Orban scoorde in de slotfase nog, maar zijn doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel.

Leipzig, dat vorige week nog met 1-0 verloor van FC Ingolstadt 04, is in ieder geval een dag alleen koploper van de Bundesliga met 36 punten. Bayern München, dat het zondag opneemt tegen SV Darmstadt 98, heeft er drie minder. Aanstaande woensdag spelen de clubs tegen elkaar in München.

FSV Mainz 05 - Hamburger SV 3-1
HSV had de weg omhoog ingezet met overwinningen op Darmstadt en FC Augsburg en lag in Mainz aanvankelijk op koers voor de derde zege op rij. Bobby Wood sloeg in de 21ste minuut toe met een schot in de korte hoek. De thuisploeg toonde echter veerkracht. Nog voor rust had Danny Latza de gelijkmaker op zijn naam gezet en in de tweede helft completeerde de 27-jarige middenvelder zijn hattrick. Zijn treffers waren stuk voor stuk fraai, maar met name zijn laatste mocht er zijn: een schot van 25 meter.

Mainz stijgt door de eerste zege sinds 19 november naar de gedeelde achtste plaats. HSV maakt als nummer zestien een pas op de plaats.

Danny Latza scoorde drie keer tegen Hamburger SV namens FSV Mainz 05.

Schalke 04 - SC Freiburg 1-1
Yevhen Konoplyanka redde een punt voor Schalke in het thuisduel met SC Freiburg. De bezoekers kwamen na 64 minuten op voorsprong via Florian Niederlechner, maar Konoplyanka bracht de stand tien minuten later al in evenwicht. De huurling van Sevilla kopte een voorzet van Baba Rahman binnen. Beide clubs schieten weinig op met een punt. Freiburg staat tiende met twintig punten, Schalke elfde met achttien punten.

Werder Bremen - 1. FC Köln 1-1
1. FC Köln stond na zeven speelronden nog ongeslagen tweede in de Bundesliga, maar sindsdien ging het langzaam maar zeker bergafwaarts. Met name in uitwedstrijden ging het mis. In Bremen lonkte weer eens een overwinning, doordat Artjoms Rudnevs in de 28ste minuut verdiend de score opende op aangeven van clubtopscorer Anthony Modeste. Werder heeft met Serge Gnabry echter ook een seizoensrevelatie in huis. De van Arsenal afkomstige vleugelspits schoot vijf minuten voor rust vanuit het niets de 1-1 op het bord met een schot van 25 meter.

Kort na zijn zesde competitiegoal had routinier Claudio Pizarro ook nog de 2-1 op zijn schoen. Ook Rudnevs kreeg nog een goede kans, maar het bleef bij 1-1. Köln blijft zevende, Werder staat veertiende.

FC Augsburg - Borussia Mönchengladbach 1-0
Jeffrey Gouweleeuw maakte, na tweeënhalve maand afwezigheid vanwege een klaplong, zijn rentree in de defensie van FC Augsburg. Aan de zijde van aanvoerder Paul Verhaegh leidde de 25-jarige verdediger zijn ploeg naar de eerste zege sinds 5 november. De Oostenrijkse stopper Martin Hinteregger besliste het duel met Borussia Mönchengladbach door in de 75ste minuut raak te koppen uit een corner. Augsburg klimt over Gladbach heen naar de twaalfde plaats.