Leicester en Mahrez denderen ook tegen Lukaku door

Leicester City blijft door een knappe overwinning op bezoek bij Everton de revelatie van het Premier League-seizoen. De ploeg van manager Claudio Ranieri verstevigde mede door twee rake penalty's van spelmaker Riyad Mahrez (foto boven) de koppositie en won met 2-3. Zelfs Romelu Lukaku kon dat niet voorkomen.

Halverwege de eerste helft wees arbiter John Moss naar de strafschopstip na een overtreding van Ramiro Funes Mori op Shinji Okazaki. De Algerijn bleef koel en tekende vanaf elf meter voor zijn twaalfde competitiedoelpunt. De spelmaker, die ook al zeven assists gaf, toonde daarmee opnieuw zijn enorme waarde voor de verrassende koploper.

Lukaku
Nog in de eerste helft zorgde een andere Premier League-smaakmaker voor de gelijkmaker. Waar Jamie Vardy namens Leicester City dit seizoen een record neerzette door in elf competitieduels op rij te scoren, krijgt Lukaku die mijlpaal langzaam in zicht. Na een scrimmage volleerde hij de bal fraai in het Leicester-doel en was zo verantwoordelijk voor de 1-1. Het was bovendien de zevende competitiewedstrijd op rij waarin hij scoorde en al het achtste officiële duel. Met die laatste serie evenaarde hij een clubrecord van ruim een halve eeuw oud. Dave Hickson was in 1954 immers de laatste die in acht duels van Everton op rij telkens scoorde.

Hoewel Lukaku met zijn dertiende competitiegoal dus opnieuw van zich deed spreken, kon ook de Belgische krachtpatser niet voorkomen dat Leicester de elfde competitiezege zou boeken. Eerst zette Mahrez nog maar eens een penalty om in een doelpunt nadat doelman Tim Howard een overtreding op Vardy had begaan. Door zijn dertien doelpunten en zeven assists is Mahrez daardoor dit seizoen in zestien optredens al bij twintig Premier League-treffers (!) van Leicester direct betrokken geweest. Okazaki nam in de 69ste minuut de laatste spanning weg door in de korte hoek raak te schieten: 1-3. De goal van Kevin Mirallas kwam uiteindelijk te laat voor Everton om ook nog een punt af te dwingen.

Arsenal
Door de winstpartij heeft Leicester nu vijf punten voorsprong op Arsenal, dat maandag tegen Manchester City aantreedt. Die ploeg staat op zijn beurt weer een puntje onder The Gunners. Nummer vier Manchester United zag het gat naar de lijstaanvoerder door de thuisnederlaag tegen Norwich City groeien naar liefst negen punten. Leicester is dankzij de zege koploper op Eerste Kerstdag, waar het een jaar eerder op diezelfde speeldag nog hekkensluiter was.

Romelu Lukaku kwam niet verder dan één goal dit duel, waardoor middenmoter Everton verloor van Leicester City.