Premier League-circus trekt verder zonder grote animator

Reacties

De zeventiende speelronde in de Premier League begint zaterdag om 16.00 uur. VI-redacteur Bas van den Hoven blikt terug op de Engelse periode van de grote afwezige: José Mourinho.

Premier League-circus trekt verder zonder grote animator

'Chelsea had al topspelers, maar heeft nu ook een topmanager. Noem me alsjeblieft niet arrogant, want ik ben Europees kampioen. Ik ben niet zomaar iemand, ik ben The Special One.' Zelden maakte een trainer een meer spraakmakende entree bij een club. José Mourinho zette op 2 juli 2004 bij zijn eerste persconferentie als Chelsea-manager direct de toon.

De Portugees blaakte van het zelfvertrouwen toen hij op Stamford Bridge arriveerde na het winnen van de Champions League met FC Porto. Hij vergaloppeerde zich ook niet. Mourinho maakte zijn woorden namelijk waar. De flamboyante tacticus werd in zijn eerste twee seizoenen in Engelse dienst landskampioen en voegde in zijn derde jaar in Londen de FA Cup aan zijn erelijst toe. Het bleek onvoldoende voor eigenaar Roman Abramovich, die zijn manager vier maanden later ontsloeg.

Zes jaar later keerde Mourinho terug op de voor hem heilige grond. 'Noem me nu maar The Happy One. Dit is voor het eerst dat ik bij een club begin waar ik liefde voor voel', aldus de coach bij zijn presentatie. De ex-trainer van Internazionale en Real Madrid greep de gelegenheid meteen maar aan om zijn carrière in een notendop samen te vatten. 'Mijn loopbaan is gebaseerd op succes. Ik ben overal succesvol geweest en heb bij al mijn werkgevers een waardevolle erfenis achtergelaten.'

Van blijdschap was dit seizoen bij The Happy One weinig meer te bespeuren. De bravoure waarmee hij critici afblufte en collega's onder vuur nam, was spoorloos. De manager die Chelsea vorig seizoen nog naar de landstitel loodste, vertoonde in tijden van crisis menselijke trekjes. Ook Mourinho bleek vatbaar voor druk. Op weg naar de zestiende plaats die Chelsea momenteel inneemt, brokkelde het vertrouwen in zijn ploeg af.

'Ik heb niets te zeggen', herhaalde de anders zo welbespraakte Mourinho tot vervelens aan toe na de thuisnederlaag tegen Liverpool (1-3). Het oordeel na het verlies op bezoek bij Leicester City van maandagavond was spijkerhard. 'Vorig seizoen heb ik fenomenaal werk verricht door de spelers naar een niveau te brengen dat ze eigenlijk helemaal niet aankunnen. Het incasseren van de twee tegengoals was helemaal onacceptabel voor me, ik heb het gevoel dat mijn werk verraden is.'

Na vier crisismaanden bleef ook van de onaantastbaarheid van Mourinho weinig over. De manager vermaakte, irriteerde, provoceerde en triomfeerde, maar toonde zich tot voor kort nooit kwetsbaar in het openbaar. 'De ervaring van verliezen is nieuw voor me, maar het maakt me een betere manager. Na weer een domper word ik iedere keer wakker met meer honger naar succes', zei Mourinho nog ruim een week voor zijn tweede ontslag bij Chelsea.

Dat honger naar succes lastig te stillen is bij een trainer, bewijst Guus Hiddink. De Achterhoeker ondervond tijdens zijn periode bij het Nederlands elftal - net als Mourinho bij Chelsea - dat teleurstellende resultaten razendsnel afbreuk doen aan de reputatie van een trainer. Nu is Hiddink met Chelsea, de club waarmee hij als interim-manager in 2009 de FA Cup won, in gesprek over een terugkeer op Stamford Bridge. Op de plek waar Mourinho zijn onaantastbaarheid verloor, zoekt Hiddink mogelijk de zijne terug.

Programma
West Bromwich Albion 19-12
16:00
AFC Bournemouth
Stoke City 19-12
16:00
Crystal Palace
Everton 19-12
16:00
Leicester City
Manchester United 19-12
16:00
Norwich City
Chelsea 19-12
16:00
Sunderland
Southampton 19-12
16:00
Tottenham Hotspur
Newcastle United 19-12
18:30
Aston Villa
Watford 20-12
14:30
Liverpool
Swansea City 20-12
17:00
West Ham United
Arsenal 21-12
21:00
Manchester City
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.