Leden FIFA steunen plannen voor WK Qatar in de winter

De mogelijke verplaatsing van het WK van 2022 in Qatar van de zomer naar de winter neemt steeds serieuzere vormen aan. De afgelopen dagen vond er overleg plaats waarbij de 54 leden van de Europese voetbalunie het plan unaniem steunden.

Leden FIFA steunen plannen voor WK Qatar in de winter

'De uitkomst van de bijeenkomst is dat het WK in Qatar niet kan plaatsvinden in de zomermaanden', aldus Jim Bocye, vice-voorzitter van de FIFA, in gesprek met de BBC. 'Iedereen die aanwezig was is het daar mee eens.'

Overigens is er nog geen definitief besluit genomen. 'We hebben nog negen jaar voordat het WK gespeeld wordt. De FIFA zal eerdaags bij elkaar komen en verder gaan brainstormen over de best mogelijke oplossing voor alle partijen', besluit Bocye.

De FIFA komt, zoals eerder al bekend werd gemaakt, donderdag 3 oktober bijeen om deze kwestie te bespreken. FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft al eens te kennen gegeven dat de eindronde in 2022 eventueel afgewerkt zou kunnen worden in de maanden november en december, terwijl ook januari niet is uitgesloten.

Het eventueel verplaatsen van het eindtoernooi naar de wintermaanden kan grote gevolgen hebben voor met name de Europese competities. Blatter liet eerder weten daar weinig moeite mee te hebben en stelt het mondiale belang boven dat van het toonaangevende voetbalcontinent Europa.

De reden voor een WK in de wintermaanden is duidelijk. Temperaturen die in de zomer kunnen oplopen tot 47 graden Celsius zijn niet bevorderlijk voor zowel de spelers als de toeschouwers. 'Het WK moet een volksfeest zijn', zei Blatter daarover. 'Het toernooi kan in de zomer geen volksfeest worden. Je kunt misschien wel alle stadions afkoelen, maar je kunt niet het hele land koel houden.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen