Blatter: 'Er was politieke invloed bij keuze WK in Qatar'

FIFA-president Sepp Blatter heeft toegegeven dat er politieke redenen en financiële voordelen waren om het WK 2022 aan Qatar toe te wijzen.

Blatter: 'Er was politieke invloed bij keuze WK in Qatar'

'Er was een directe politieke invloed', vertelt Blatter aan Die Zeit. 'De Europese regeringslanden hebben aangeraden om op Qatar te stemmen, omdat de meeste landen sterke economische banden met dat land hebben.'

Twee weken geleden liet Blatter nog weten zich zorgen te maken over het WK in Qatar. De president van de voetbalbond is van mening dat het toernooi beter in de winter kan worden gehouden, vanwege de extreem hoge temperaturen in de zomer (in de zomer kan het in Qatar vijftig graden worden).

'Je kunt een stadion wel afkoelen door airconditioning, maar dat kun je niet in een heel land doen', vertelde Blatter. Volgens Hassan al-Thawadi, die de organisatie in Qatar leidt, hoeft men zich nergens zorgen om te maken. 'We werken erg hard om binnen de afgesproken kaders van het WK-bid te blijven. Elke toezegging die we hebben gedaan, gaan we nakomen. Daar zetten we ons volledig voor in.'

Inmiddels heeft Bayern-voorzitter Karl-Heinz Rummenigge (hij is tevens preses van de ECA, de belangenvereniging van Europese topclubs) zich in de discussie gemengd en de suggestie gedaan het WK 2022 eventueel af te werken in de maand april. Of een en ander als serieuze optie wordt gezien en nader op de agenda wordt geplaatst is vooralsnog niet bekend.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen