Lazio-fans leggen rotte plek Italiaans voetbal opnieuw bloot

Reacties

Met hun racistische gejoel richting Napoli-speler Kalidou Koulibaly maakten Lazio-fans woensdag hun club ten schande. Het onderstreepte het probleem waar het Italiaanse voetbal en specifiek Lazio mee kampen.

Lazio-fans leggen rotte plek Italiaans voetbal opnieuw bloot

Aron Winter zal zijn eerste week als speler van Lazio nooit meer vergeten. Na zijn komst van Ajax  in 1992 werden bij het stadion en trainingscomplex van Lazio spandoeken met de verschrikkelijkste teksten opgehangen. 'Wegwezen, negerjood', was op een van de doeken te lezen. Winter zou uiteindelijk vier jaar met succes voor Lazio spelen, maar wie anno 2016 terugdenkt aan zijn tijd bij de Biancocelesti, herinnert zich vooral zijn afschuwelijke ontvangst.

Het Italiaanse voetbal kampt jaren met enorme problemen rond racisme, discriminatie en onderlinge afkeer. De kwestie beperkt zich zeker niet tot Lazio, waar volgens Italiaanse media extreem rechtse politieke groeperingen zijn geïnfiltreerd in de Curva Nord. Ook fans van Hellas Verona zijn berucht, terwijl fans van vrijwel alle Noord-Italiaanse clubs er een gewoonte van te maken clubs uit het zuiden van het land te discrimineren. Tientallen keren per seizoen worden delen van stadions als sanctie afgesloten.

Fans van Catania en Napoli zijn allang niet meer verbaasd als fans van de tegenpartij hen een vernietigende uitbarsting van de plaatselijke vulkaan toewensen. Supporters van Palermo hebben het hele gebied rond het stadion van rivaal Catania ondergekalkt met de weinig tot de verbeelding overlatende leus 'Forza Etna.' Het is de overtreffende trap van haat.

Vanwege aanhoudend racistisch gejoel aan het adres van Kadidou Koulibaly (op de foto in duel met Felipe Anderson) werd Lazio-Napoli woensdag gestaakt. Het was voor het eerst dat een wedstrijd in de Serie A om die reden werd onderbroken.
Vanwege aanhoudend racistisch gejoel aan het adres van Kadidou Koulibaly (op de foto in duel met Felipe Anderson) werd Lazio-Napoli woensdag gestaakt. Het was voor het eerst dat een wedstrijd in de Serie A om die reden werd onderbroken.

Het probleem is over heel Italië uitgezaaid, maar Lazio manifesteert zich opvallend vaak als het centrale gezwel. Het spandoek dat Laziali in het seizoen 1998/99 tijdens de derby tegen AS Roma toonden is berucht: 'Auschwitz is jullie stad, de ovens zijn jullie huizen.' Het feit dat hun club voluit SS (Societa Sportiva) Lazio heet, wordt door fans graag aangegrepen om een historische band met het leger van Adolf Hitler te suggereren. Dat de adelaar die prominent in het clublogo voorkomt ook de mascotte was van de Italiaanse fascistische partij, is een andere macabere parallel.

Dan zijn er nog de hakenkruizen die van tijd tot tijd opduiken in de Curva Nord, waar de fanatieke fans van Lazio huizen. In 2012 werd een groep supporters van Tottenham Hotspur die in de stad waren voor een Europees duel met AS Roma neergestoken door Lazio-fans, die antisemitische leuzen zongen tijdens hun aanval. Tottenham is een club die in Engeland met het jodendom wordt geassocieerd, zoals dat in ons land voor Ajax geldt.

Lazio-fans in de Curva Nord tijdens de derby tegen AS Roma.
Lazio-fans in de Curva Nord tijdens de derby tegen AS Roma.

Direct na afloop van het duel met Napoli van woensdag probeerde Lazio de spreekkoren te relativeren. Trainer Stefano Pioli zei dat de tijdelijke staking van de wedstrijd het probleem misschien groter maakte dan het was. Ogenyi Onazi, een Nigeriaanse Lazio-speler, zei zelfs dat het volgens hem letterlijk onmogelijk is dat fans van zijn club racisten zijn.

Als de historie ons één ding leert, is dat het ontkennen van de kwestie het probleem alleen maar groter heeft gemaakt. Het is niet voor niets dat een uitgesproken fascist als Paolo Di Canio (bovenste foto) juist bij Lazio is uitgegroeid tot clublegende. Sinisa Mihajlovic, die zich in het shirt van Lazio racistisch uitliet richting tegenstanders, wordt in het blauw-witte deel van Rome ook nog steeds op handen gedragen.

De Italiaanse bond greep donderdag direct hard in, door de gehele Curva Nord voor twee thuiswedstrijden te sluiten naar aanleiding van de racistische geluiden richting Koulibaly. Het lijkt de enige manier om deze rotte plek uit het Italiaanse voetbal weg te snijden.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.