Lazio praat zichzelf een crisis aan

Reacties

Lazio opent de vijftiende speelronde van de Serie A vrijdagavond voor eigen publiek tegen Juventus. Een topper, zou je zeggen. Maar is dat wel zo? VI-redacteur Reon Boeringa blikt vooruit.

Lazio praat zichzelf een crisis aan

Het seizoen 2014/15 was voor Lazio met de derde plaats in de Serie A een de beste jaren ooit. Hoewel de club vaak tot de Italiaanse top gerekend wordt, is een prijzenkast met daarin twee kampioensschalen en in totaal slechts zeven topdrieklasseringen in de afgelopen vijftig jaar wat karig. Nog niet eens zo lang geleden, in de jaren tachtig, modderde Lazio aan in de Serie B. In 1987 daalde de club zelfs bijna af naar de derde divisie.

Pas in de jaren negentig werd Lazio weer een vaste naam op het hoogste niveau en toen Sergio Cragnotti vanaf 1997 de geldkraan opendraaide, ging het pas echt lopen. Het Romeinse sterrenensemble won onder meer een Europa Cup II en een landstitel, maar nadat bleek dat Cragnotti er financieel een ravage van had gemaakt ging het ook even snel bergafwaarts. Een paar jaar lang stond Lazio aan het randje van de afgrond. Door de puntenstraf die de club kreeg vanwege zijn betrokkenheid bij het manipulatieschandaal Calciopoli, degradeerden de Biancocelesti in 2006 bijna naar de Serie B. Ook in de jaren daarna volgden nog een paar klasseringen in het rechterrijtje. Zonder extern geld, leek de top van de Serie A voorgoed buiten bereik.

Toch lukte het Lazio de afgelopen jaren op te krabbelen, met de derde plaats van vorig seizoen als uitschieter. Een bijzonder knappe prestatie voor een club die populariteit ver achterblijft bij de grote clubs Juventus, Internazionale en AC Milan en het op dat vlak ook met een iets minder grote marge moet afleggen tegen AS Roma en Napoli. Daardoor heeft Lazio niet alleen minder inkomsten op wedstrijddagen, maar krijgt het ook veel minder tv-gelden dan deze grootmachten. De verdeelsleutel voor de tv-gelden is voor een belangrijk gedeelte gebaseerd op het Supporters Index Element (SIE), een coëfficiënt dat de landelijke populariteit van een club weerspiegelt.

TV-gelden seizoen 13/14
Club TV-gelden SIE
Juventus 94 45,2
Internazionale 80,4 31,8
AC Milan 77,9 30,9
AS Roma 61,4 14,3
Napoli 59,8 18,8
Lazio 49,8 7,4

TV-gelden in miljoenen euro's.

Dat Lazio een veel kleiner stuk van de taart krijgt dan andere clubs, heeft vanzelfsprekend consequenties. Miroslav Klose, de bestbetaalde speler van de Biancocelesti, verdient hetzelfde salaris als een gemiddelde reservespeler van Juventus. Daniele De Rossi en Edin Dzeko, de bestbetaalde spelers van aartsrivaal Roma, verdienen ongeveer hetzelfde als de hele Lazio-basis bij elkaar.

Het werpt een wat merkwaardig licht op de crisis die Lazio-eigenaar Claudio Lotito (foto onder) heeft afgekondigd nu de club na veertien wedstrijden tiende staat. Op basis van achterban en dus financiën, staat Lazio niet héél ver van waar het hoort te staan. Lotito vindt dat Lazio in een enorme dip verkeert, maar misschien is het beter om te stellen dat Lazio vorig seizoen juist ver boven zichzelf uitgestegen is.

Nu Inter en Milan weer opkrabbelen en belangrijke spelers van Lazio geblesseerd of uit vorm zijn, moet de club van Stefan de Vrij, Edson Braafheid, Ricardo Kishna en Wesley Hoedt pas op de plaats maken. Vermoedelijk ook tegen Juventus, dat de afgelopen weken de zeges aaneenreeg en 'gewoon' een serieuze rol in de titelstrijd gaat spelen. Het begint er verdacht veel op te lijken dat De Oude Dame daadwerkelijk weer de oude aan het worden is.

Programma
Lazio 04-12
20:45
Juventus
Torino 05-12
15:00
AS Roma
Internazionale 05-12
20:45
Genoa
Bologna 06-12
12:30
Napoli
Atalanta Bergamo 06-12
15:00
Palermo
Fiorentina 06-12
15:00
Udinese
Frosinone 06-12
15:00
Chievo
Hellas Verona 06-12
15:00
Empoli
Sampdoria 06-12
18:00
Sassuolo
Carpi 06-12
20:45
AC Milan
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.