'Lazio kocht in 2007 deelname aan Champions League'

Reacties

Lazio kocht in 2007 zijn toegang tot de groepsfase van de Champions League. Dat stelt het Roemeense blad Prosport na onderzoek naar de duels die de Italiaanse club die zomer in de voorronde van het toernooi speelde met Dinamo Boekarest.

'Lazio kocht in 2007 deelname aan Champions League'

In de zomer van 2007 moest Lazio het tegen Dinamo Boekarest opnemen in de laatste voorronde van het miljoenenbal. Na een 1-1 gelijkspel in de wedstrijd in Rome, was uitschakeling een reëel scenario voor de Italianen. Zij besloten vervolgens niets aan het toeval over te laten, door Dinamo om te kopen, meldt Prosport aan de hand van diverse bronnen. De 'betaling' werd gedaan in de vorm van een kunstmatig hoge transfersom voor Stefan Radu (foto), die een half jaar later van Dinamo naar Lazio verhuisde.

Het balletje begon te rollen na een opmerkelijk interview van Cristian Pulhac, een oud-verdediger van Dinamo, die suggereerde dat er in 2007 vuil spel is gespeeld. Dat relaas wordt bevestigd door een voormalige grootaandeelhouder van de Roemeense club. Volgens hem kregen spelers van Dinamo in de rust van de return, toen het 1-0 voor de gastheren stond, de opdracht het duel 'te laten lopen'. Dat gebeurde, want door drie doelpunten na rust won Lazio met 1-3 en bereikte het de Champions League.

Schuldige
Cornel Dinu, de voormalige bondscoach van Roemenië en in het verleden viermaal trainer van Dinamo, wijst zelfs de schuldige aan: ex-international Valentin Nastase. 'Dat weet ik zeker. Hij heeft dat ook een keer uitgehaald toen ik trainer was, namelijk toen we tegen Benfica speelden.' Opvallend is dat Nastase direct na het duel met Lazio zijn contract bij Dinamo inleverde en naar het Duitse Eintracht Braunschweig vertrok. Mircea Rednic was ten tijde van de wedstrijd tegen Lazio coach van Dinamo en stapte daags na de return ook op.

De 'betaling' van Lazio zou rond de transfer van Stefan Radu van Dinamo naar Rome in januari van 2008 hebben plaatsgevonden. 'Die transfer is de boeken in gegaan voor een bedrag van 4,5 miljoen euro, maar het bedrag dat we gekregen hebben lag een stuk hoger', legt de voormalige aandeelhouder van de club uit.

Heel ver kwam Lazio niet in de Champions League in 2008, want in een poule met Real Madrid, Olympiakos Piraeus en Werder Bremen eindigde de club laatste. Overigens is Stefan Radu anno 2015 nog steeds speler van de Romeinen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.