Lazio evenaart stokoude Serie A-records met bliksemstart

Lazio heeft zondagmiddag de draad in de Serie A weer opgepakt door in het thuisduel met Palermo in recordtempo vijf keer te scoren. AC Milan raakte juist achterop in de strijd om Europees voetbal door in eigen huis te verliezen van laagvlieger Empoli.

Lazio – Palermo 6-2
Lazio had de laatste weken punten gemorst tegen Napoli (3-0 verlies) en Genoa (2-2), maar lag tegen Palermo al heel rap op koers voor de eerste zege sinds 1 april. De ploeg van Simone Inzaghi stond binnen 26 minuten met 5-0 voor tegen Palermo, dat met de huidige negentiende plaats op degradatie afstevent. Lazio was na Juventus (in 1938, vijf goals in 21 minuten tegen Fiorentina) pas de tweede club in de Serie A-historie die vijf keer scoorde in zo'n kort tijdbestek.

Clubtopscorer Ciro Immobile had na tien minuten al twee keer gescoord, bij de eerste goal met assistentie van Stefan de Vrij, die net als Wesley Hoedt in de basis begon. Vervolgens maakte Keita Baldé drie goals in vijf minuten (!). De Senegalees opende in de 21ste minuut zijn rekening na een combinatie met Immobile, benutte in de 24ste minuut een door hemzelf verdiende strafschop en completeerde zijn razendsnelle hattrick in de 26ste minnuut met een fraaie lob na een hakballetje van Immobile.

Na de snelste hattrick in de Serie A in 42 jaar nam Lazio gas terug. In de tweede helft deed Palermo nog wat terug via twee treffers van Andrea Rispoli, maar de bizarre 5-4 score van zaterdag bij Fiorentina – Internazionale werd niet geëvenaard. Het werd via Luca Crecco wel nog 6-2. Daardoor neemt Lazio in de strijd om de vierde plek verder afstand van Inter (acht punten minder) en verwijst het Atalanta Bergamo weer naar de vijfde plek. Beide plekken geven toegang tot de Europa League.

AC Milan – Empoli 1-2
Milan had ook kunnen profiteren van de pijnlijke nederlaag die stadgenoot Inter in Florence leed, maar de ploeg van Vincenzo Montella maakte een week na de Milanese derby (2-2) geen beste beurt tegen Empoli. Doelman Gianluigi Donnarrumma voorkwam aanvankelijk nog een achterstand, maar was in de veertigste minuut geklopt bij een kopbal van Levan Mchedlidze uit een corner. Halverwege de tweede helft knalde ook Mame Thiam raak toen hij alle tijd kreeg: 0-2.

Die tegenslag kwam Milan niet meer te boven, te meer omdat Suso daarvoor al een penalty had gemist. Spits Gianluca Lapadula vond vijf minuten na de tweede tegengoal wel het net. De eerste nederlaag sinds half maart bleek echter niet meer te voorkomen, al raakte Lucas Ocampos nog de lat. Nummer zeventien Empoli pakte daardoor belangrijke punten in de strijd om handhaving, terwijl Milan zesde blijft. Die plek is waarschijnlijk wel goed voor voorronden Europa League.