Late strafschop biedt Go Ahead uitkomst tegen VVV-Venlo

Go Ahead Eagles reist maandag met een 1-0 voorsprong af naar Venlo. De Jupiler League-club uit Deventer versloeg VVV-Venlo vrijdagavond nipt, dankzij een benutte strafschop van goaltjesdief Leon de Kogel.

Het vorig seizoen gedegradeerde Go Ahead Eagles hikte op de eigen Adelaarshorst lang tegen de openingstreffer aan. De Jupiler League-club uit Deventer werd gevaarlijk via De Kogel (kopbal en schot over het doel) en aanvoerder Bart Vriends (schot vanaf een meter voor de doellijn hoog over), maar kreeg de bal maar niet langs VVV-doelman Jordy Deckers.

Het zat de thuisploeg niet alleen met de pogingen op doel niet mee, ook arbitrair zat het tegen. Zowel voor als na rust liet scheidsrechter Edwin van de Graaf namelijk een handsbal van een VVV-verdediger onbestraft. Maar in de 86ste minuut bleek drie keer scheepsrecht. Van de Graaf kon niet om een overtreding van Moreno Rutten op Go Ahead-aanvaller Randy Wolters in diens eigen strafschopgebied heen, legde de bal dit keer wel op de stip en stuurde de verdediger van de Limburgers met rood naar de kant.

Clubtopscorer De Kogel (foto, rechts), dit seizoen goed voor 24 treffers in de competitie, verzilverde het buitenkansje door de bal snoeihard in de linkerbovenhoek te knallen en zo verschafte GAE zich laat in de wedstrijd alsnog een prima uitgangspositie voor de return tegen VVV-Venlo, dat in 2013 voor het laatst Eredivisionist was. De terugwedstrijd staat maandag op het programma. De winnaar ontmoet De Graafschap of MVV Maastricht. De Superboeren waren eerder op de avond met 0-1 te sterk voor de Limburgers.