Bejubelde en verketterde Smeets doet oude liefde MVV pijn

De Graafschap-middenvelder Bryan Smeets heeft een roerige week met een doelpunt van grote waarde afgesloten. Hij kroonde zich tot matchwinner in het eerste play-offduel om promotie/degradatie met MVV Maastricht, de club waar hij zes jaar lang als lid van de hoofdmacht onder contract stond: 0-1.

Trainer Jan Vreman koos voor de eerste confrontatie met de Limburgers voor hetzelfde spelconcept dat De Graafschap in de laatste wedstrijd van het Eredivisie-seizoen een punt bezorgde tegen Ajax (1-1): verdedigen en loeren op de counter. Het optische overwicht was dan ook voor de thuisploeg.

MVV werd voor rust enkele malen gevaarlijk. Zo dwong Pieter Nys De Graafschap-goalie Hidde Jurjus tot een redding met een poging van ruim veertig meter en nam ook Stef Peeters het doel van de bezoekers onder vuur, van binnen het strafschopgebied. Bij beide pogingen trad Jurjus echter adequaat op. De Superboeren, die al na 27 minuten verder moesten zonder de geblesseerd uitgevallen smaakmaker Andrew Driver, stelden daar pas na ruim een uur een gevaarlijke poging op doel tegenover.

Volkslied
Het was de van een schorsing teruggekeerde Robin Pröpper die MVV-goalie Jo Coppens in de 66ste minuut op de proef stelde met een kopbal, maar de doelman tikte de bal met een reflex over zijn doel. Het duel raakte daarna in een kleine impasse van een paar minuten, met plaagstootjes over een weer, tot uitgerekend Smeets weer opstond. De in Maastricht geboren, bij MVV opgeleide voetballer zong het Maastrichtste volkslied vooraf nog mee, maar bracht de Jupiler League-ploeg van trainer Ron Elsen de pijnlijke 0-1 nederlaag toe.

De Graafschap-middenvelder Bryan Smeets werd na zijn doelpunt in het competitieduel met Ajax (1-1) nog met de dood bedreigd. Vijf roerige dagen later is hij de matchwinner in het play-offduel met zijn oude liefde MVV Maastricht: 0-1.

Dat deed hij in de 81ste minuut met een kopbal uit een hoekschop van de linkerkant, vijf dagen na zijn bepalende rol in het duel met Ajax. Smeets bezorgde zijn werkgever met een goal op zondag een welkom punt in aanloop naar de play-offs, maar belangrijker: hij hield de hoofdstedelingen met zijn eerste Eredivisie-treffer in het blauw-wit van De Graafschap van de titel af en werd in de daaropvolgende dagen met de dood bedreigd. De rust die hij nam in aanloop naar de ontmoeting met zijn oude liefde, waar hij tussen 2009 en 2015 in het eerste elftal speelde, betaalde zich op vrijdagavond uiteindelijk terug.

Maandag treffen beide ploegen elkaar in Doetinchem. Er wordt die dag om 12.30 uur afgetrapt op De Vijverberg. De winnaar van ontmoet Go Ahead Eagles of VVV-Venlo.