Larnaca stunt, De Zeeuw en 'Steek' uitgeschakeld

In de vierde en laatste kwalificatieronde van de Europa League zijn de nodige Nederlanders actief. Voetbal International zet de verrichtingen van onze landgenoten op een rijtje.

Demy de Zeeuw was de eerste Nederlander die binnen de lijnen kwam. De Oranje-international had met Spartak Moskou vorige week met 2-2 gelijkgespeeld bij Legia Warschau en thuis stond het na 27 minuten al 2-0 in het voordeel van de Russische club. Maar toen De Zeeuw direct na rust zijn opwachting maakte stond het alweer 2-2. De wedstrijd leek af te stevenen op een verlenging, maar in blessuretijd zorgde Janusz Gol voor een grote verrassing in Moskou.

Net als vorige week tijdens de 2-1 zege bij Rode Ster Belgrado had Stade Rennes-trainer Frédéric Antonetti geen plaats in de wedstrijdselectie ingeruimd voor John Verhoek. Ondanks de afwezigheid van de aanvaller, die in verband wordt gebracht met een transfer naar ADO Den Haag, wist de Franse club ook in eigen huis te winnen. Victor Montano, Yann M'Vila, Vincent Pajot en Jires Kembo-Ekoko zorgden voor een 4-0 zege én een plek in de groepsfase van de Europa League.

Ook het door Ton Caanen getrainde AEK Larnaca overleefde de play-offs. De club uit Cyprus speelde vorige week knap met 0-0 gelijk tegen Rosenborg BK en maakte het karwei thuis af. Grote man aan de kant van Larnaca was Gregoor van Dijk, die met twee benutte strafschoppen een groot aandeel had in de 2-1 overwinning. Ook aanvoerder Kevin Hofland en Tim de Cler speelde de hele wedstrijd, terwijl Edwin Linssen niet tot de selectie behoorde.

Nicandro Breeveld zorgde een week geleden voor het belangrijke uitdoelpunt tijdens de 3-1 nederlaag bij Austria Wien, waar Nacer Barazite twee keer wist te scoren. Beiden begonnen ook in Roemenië in de basis en zagen Ovidiu Hoban de enige treffer van de wedstrijd maken. Gaz Metan Medias won in eigen huis dus met 1-0, maar dat was niet voldoende voor een plek in de groepsfase.

Ook voor Gregory Nelson zit het avontuur in de Europa League erop. Na de 2-0 nederlaag die CSKA Sofia vorige week leed bij Steaua Boekarest, kwam de ploeg niet in de buurt van een stunt. Cristian Tanase zette de bezoekers op een 1-0 voorsprong, waardoor de club uit Bulgarije vier keer moest scoren. Alleen Michel wist het net nog te vinden, waardoor CSKA zich kan richten op de competitie.

Na de 3-1 nederlaag vorige week op eigen veld tegen Rapid Boekarest was het voor Slask Wroclaw en Johan Voskamp een haast onmogelijke opdracht om de groepsfase van de Europa League nog te bereiken. Al na twaalf minuten keken de bezoekers tegen een 1-0 achterstand aan door een doelpunt van Daniel Pancu, alleen Waldemar Sobota kon daar in blessuretijd nog iets tegenover stellen.

De Nederlander die de meeste indruk maakte in de play-offs van de Europa League was Klaas-Jan Huntelaar. De spits moest met Schalke 04 een 2-0 nederlaag goedmaken tegen HJK Helsinki en dat lukte heel eenvoudig. Mede dankzij vier treffers van de 44-voudig Oranje-international (26 doelpunten) werd er met 6-1 gewonnen en tevens een crisis in Gelsenkirchen bezworen.

Ook Adrie Koster en Ryan Donk zijn verzekerd van nog minimaal zes wedstrijden in de Europa League. Club Brugge wist namelijk op eigen veld wél te winnen van het Georgische Zestafoni. Met Donk de hele wedstrijd op het veld werd het 2-0 voor de thuisclub, die in Joseph Akpala de grote uitblinker kende. De aanvaller tekende voor beide doelpunten van Blauw-Zwart.

Na de 3-0 thuiszege vorige week op Dnjepr Dnjepropetrovsk was Fulham al zo goed als zeker van de volgende ronde en in Oekraïne ging het ook niet fout voor de ploeg van trainer Martin Jol. Yevhen Shakhov zette de thuisploeg in de 22ste minuut op voorsprong, maar daar bleef het bij. Fulham en Jol kunnen zich daarom opmaken voor de groepsfase van de Europa League.

Celtic overleefde de play-offs niet, net als vorig jaar. Waar toen FC Utrecht te sterk was, stuitten The Bhoys - zonder Glenn Loovens en Jos Hooiveld - dit keer op FC Sion. Daniel Majstorovic werd al na twee minuten met een rode kaart van het veld gestuurd, waarna de Zwitsers in eigen huis met 3-1 wisten te winnen. Michael Dingsdag speelde de hele wedstrijd mee met FC Sion.

Slovan Bratislava zorgde misschien wel voor de grootste verrassing van de avond door AS Roma uit te schakelen. Na de 1-0 overwinning vorige week in Slowakije kwamen de Italianen, met Maarten Stekelenburg onder de lat, na elf minuten op voorsprong dankzij Simone Perrotta. Maar acht minuten voor tijd slaagde invaller Peter Stepanovsky erin 'Steek' te passeren, waardoor de Romeinen dit seizoen geen Europees voetbal meer spelen.

Tottenham Hotspur speelde met een veredeld b-elftal, aangezien in Schotland al met liefst 5-0 was gewonnen van Heart of Midlothian. Rafael van der Vaart bleef daarom de hele wedstrijd op de bank en zag Harry Kane de grootste kans van de wedstrijd missen. De achttienjarige aanvaller, die in de basis debuteerde, zag zijn zelf verdiende strafschop gestopt worden door Jamie McDonald.

Het Red Bull Salzburg van trainer Ricardo Moniz bereikte met de hakken over de sloot de groepsfase van de Europa League. Na de 2-1 nederlaag op Cyprus tegen Omonia Nicosia had het aan één treffer genoeg. Martin Hinteregger nam de beslissende 1-0 voor zijn rekening, waardoor Die Bullen doorgaan in Europa. Vier voormalig Eredivisiespelers speelden mee: Simon Cziommer, Rasmus Lindgren, Leonardo en Petri Pasanen, die in de 71ste minuut van het veld werd gestuurd.

De laatste Nederlander die in actie kwam in de play-offs van de Europa League was Stijn Schaars. De middenvelder begon in de basis bij Sporting Lissabon, maar werd in de zeventigste minuut naar de kant gehaald. Op dat moment stond het nog 0-0, wat een week eerder ook de eindstand was tijdens het uitduel met FC Nordsjælland. Maar late treffers van André Santos en Evaldo zorgden voor opluchting in de Portugese hoofdstad, al kwamen de bezoekers in blessuretijd nog wel terug tot 2-1 door een doelpunt van Andreas Laudrup. Ricky van Wolfswinkel bleef negentig minuten op de bank.

Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers in de vierde en laatste kwalificatieronde van de Europa League kunt u terecht op het VI-Scorebord. Foto: VI Images