Lang en Vormer komen met Club Brugge akelig dicht bij CL-stunt in Rome

Club Brugge is er dinsdagavond ondanks een goal en een assist van Ruud Vormer niet in geslaagd zich te plaatsen voor de achtste finale van de Champions League. Met tien man kwam de kampioen van België op bezoek bij Lazio nog wel akelig dicht in de buurt. Een plek in de Europa League is de troostprijs.

Lazio
Lazio
2 - 2
Club Brugge
Club Brugge

Club Brugge moest dinsdagavond winnen in Rome om te overwinteren in de Champions League, maar kreeg al vroeg een eerste tegenvaller te verwerken. Joaquín Correa zette Lazio in de twaalfde minuut op voorsprong, toen Simon Mignolet een schot van Luis Alberto niet goed genoeg verwerkte. Drie minuten later gaf een doelpunt van Nederlandse makelij de Belgische bezoekers echter weer hoop. Pepe Reina liet een schot van Noa Lang los en Vormer profiteerde.

Club Brugge was op dat moment nog één treffer verwijderd van een sensatie, maar maakte het zichzelf niet makkelijk. Eerst veroorzaakte Clinton Mata een penalty door Ciro Immobile onderuit te halen, waarna de clubtopscorer van Lazio de strafschop zelf benutte. Vlak voor rust dupeerde Eduard Sobol vervolgens zijn ploeg door zijn tweede gele kaart te incasseren. Even daarvoor ontsnapte de Oekraïner nog aan een rode kaart, toen hij daar ook al naar solliciteerde.

Met tien tegen elf leek het bereiken van de volgende ronde een onmogelijke opgave voor Club Brugge, maar Lazio – waar Wesley Hoedt de eerste helft meedeed – verzuimde door te drukken. Het werd daardoor nog akelig spannend toen Vormer een kwartier voor tijd de bal op het hoofd van Hans Vanaken legde: 2-2. Club Brugge ging met tien man daarna op jacht naar de derde treffer en die kwam er in de extra tijd nog bijna: Charles De Ketelaere raakte de onderkant van de lat.

Zenit Sint-Petersburg
1 - 2
Borussia Dortmund

Lazio voegde zich dus bij Borussia Dortmund, dat dinsdagavond op bezoek bij Zenit Sint-Petersburg alleen nog om de groepswinst streed. Dat deed de ploeg van Lucien Favre zonder de geblesseerde Erling Haaland, maar met Youssoufa Moukoko. De zestienjarige aanvaller mocht in de 58ste minuut zijn entree maken als invaller en werd daarmee de jongste speler ooit in de Champions League, een record dat al sinds 1994 op naam van Celestine Babayaro stond.

Met Moukoko in de ploeg repareerde Dortmund de achterstand die het in de eerste helft had opgelopen. Sebastian Driussi zette het al voor alles uitgeschakelde Zenit in de zestiende minuut op voorsprong, maar de Russen bleven uiteindelijk opnieuw met lege handen achter. Eerst tikte Lukasz Piszczek bij een rommelige situatie na een corner de gelijkmaker binnen, in de 78ste minuut was het vervolgens Axel Witsel (ex-Zenit) die Dortmund aan groepswinst hielp.