La Liga daagt FIFA voor rechter vanwege winters WK in Qatar

Reacties

De Spaanse voetbalcompetitie (LFP) heeft een rechtszaak aangespannen tegen wereldvoetbalbond FIFA bij het sporttribunaal CAS vanwege het WK 2022 in Qatar. Voorzitter Javier Tebas vreest een miljoenenstrop als dat mondiale eindtoernooi in de winter georganiseerd wordt.

La Liga daagt FIFA voor rechter vanwege winters WK in Qatar

Tegenover AS verklaart Tebas zijn beslissing om naar de rechter te stappen. 'Ik doe dit om de belangen van de clubs te verdedigen. Als het WK naar de winter verplaatst wordt, dan verliezen we 65 miljoen euro. De Premier League, Bundesliga en Serie A steunen ons besluit, maar doen dit slechts moreel. Zij durfden niet te tekenen, de angst voor de FIFA is nog steeds groot.'

Afgelopen december stelden de European Club Association (ECA), bestaande uit de grootste clubs in Europa, en de bond van de Europese voetbalcompetities (EPFL) voor om het WK 2022 tussen 5 mei en 4 juni te organiseren. Dit zou de Europese voetbalkalender het minst beïnvloeden. In maart maakte de FIFA echter bekend dat het toernooi gehouden wordt tussen 20 november en 18 december.

Omdat de landen twee weken voorbereiding nodig hebben, worden alle competities na het weekend van 29 en 30 oktober 2022 stilgelegd. De FIFA wil hier geen extra compensatie voor geven. Behalve de Spanjaarden gaan ook de Fransen in protest. 'De Franse competitie is bereid om alle mogelijke juridische stappen te ondernemen', aldus voorzitter Frédéric Thiriez.

Platini
De Europese voetbalbond UEFA moet nog een standpunt bepalen in de kwestie. President Michel Platini (foto) was een van de FIFA-leden die voor een WK in Qatar stemde, wat hem in een lastige positie brengt. Eerder toonde Platini zich bovendien een voorstander van een WK in de winter. 'Die verandering is in het belang van de spelers en de fans.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.