'Kuip-plan BAM beter uitgewerkt en wekt meer vertrouwen'

Reacties

Hoewel de verbouwingsplannen van BAM en Red De Kuip elkaar weinig ontliepen, hadden de verkenners toch te veel twijfels bij het voorstel van de supportersgroep. Het ontwerp van bouwbedrijf BAM gaf Wim van Sluis, Hans Vervat en Jos van der Vegt meer het vertrouwen dat er een stevig fundament onder de toekomst van Feyenoord komt te liggen.

'Kuip-plan BAM beter uitgewerkt en wekt meer vertrouwen'

Wat exploitatiemogelijkheden, gebiedsontwikkeling en financiering betreft ontliepen BAM en Red De Kuip elkaar weinig. 'Maar de technische rapportage gaf uiteindelijk de doorslag', vertelde Van Sluis donderdagochtend tijdens een speciaal belegde persconferentie. 'Het plan van BAM lijkt meer kwaliteit te leveren, lijkt beter exploiteerbaar en heeft indruk gemaakt omdat het technisch beter is uitgewerkt en meer het gevoel geeft van vertrouwen.'

Het verschil tussen beide plannen spitst zich vooral toe op de constructie van het nieuwe stadion. 'Er zijn twijfels blijven bestaan over de steilheid van de derde ring die Red De Kuip wilde maken', aldus Van Sluis. 'Daar is een helling van 37 procent gementen. Bij FFC (BAM behoort samen met Siemens en AM tot het Feyenoord Founders Consortium, red.) was dat probleem er niet, omdat de uitbreiding van de tweede ring niets verandert aan de huidige situatie.'

Heilig gras
Dat houdt meteen in dat de huidige karakteristieke kenmerken van De Kuip, waarom het stadion al zo vaak is geroemd, voor een belangrijk deel gewaarborgd blijven. 'De zichtlijnen van het publiek op het veld blijven intact', weet Van Sluis. Bovendien brengt het tentdak dat BAM wil aanbrengen met zich mee dat er meer zon en lucht is voor 'het heilige gras', zoals Van Sluis de alom geroemde grasmat van het Feyenoord-stadion noemde.

Wim van Sluis lichtte het besluit van het verkennersteam toe in De Kuip, die binnen een paar jaar volledig gerenoveerd zal zijn.
Wim van Sluis lichtte het besluit van het verkennersteam toe in De Kuip, die binnen een paar jaar volledig gerenoveerd zal zijn.

Nu het verkennersteam advies heeft uitgebracht, moet Feyenoord de komende zes maanden met de FFC om de tafel om het plan verder uit te werken. Van Sluis heeft alle vertrouwen in de slagingskansen. 'Het plan heeft het juiste niveau, biedt perspectief om het grootste stadion van Nederland te bouwen en zorgt voor behoud van belangrijke stijlelementen. Het is de beste mogelijkheid voor Feyenoord om binnen enkele jaren op topniveau in Nederland te komen.'

Overigens liet Mick Eekhout, hoogleraar Productontwikkeling bij de TU Delft, namens Red De Kuip weten dat het doel van de stichting is bereikt, ook al krijgt het voorstel van BAM de voorkeur. Red De Kuip had vooral als doel de oorspronkelijke nieuwbouwplannen van Volker Wessels te dwarsbomen. Dat BAM nu de verantwoordelijkheid krijgt over de renovatie doet niets af aan het feit dat De Kuip behouden blijft. Bekijk hieronder wat die plannen precies inhouden.

BAM (De Nieuwe Kuip): Multifunctioneel met sluitbaar dak
'Wij richten ons op de ontwikkeling en realisatie van een vernieuwd stadion dat alle bezoekers veel comfort biedt en waarin het Kuipgevoel behouden blijft. De huidige middenstip blijft de middenstip en het heilige gras het heilige gras. Kortom: de magie van de plek blijft behouden.' De plannen van BAM voorzien in een stadion waarvan het dak gesloten kan worden en er kan tijdens de werkzaamheden met 'minimale hinder' gewoon gevoetbald worden. Door het dak dat gesloten kan worden is De Nieuwe Kuip ook bruikbaar voor andere evenementen, zoals bijvoorbeeld concerten.
Kosten
: 196 miljoen euro
Capaciteit
: circa 70.000

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.