Kuipers ziet Fransen zwakke Zwitsers verpulveren

Reacties

Frankrijk heeft ook het tweede WK-duel ruim gewonnen. Waar eerder in Groep E Honduras was verslagen, werd nu de koppositie veroverd door onder toeziend oog van scheidsrechter Björn Kuipers gemakkelijk te winnen van de Zwitsers, die zich wel heel gemakkelijk naar de slachtbank lieten leiden: 2-5. In de slotfase had nog een opmerkelijk incident plaats.

Kuipers ziet Fransen zwakke Zwitsers verpulveren

Bondscoach Didier Deschamps had bij de Fransen ten opzichte van het eerste duel twee wijzigingen doorgevoerd. Olivier Giroud werd verkozen ten koste van Antoine Griezmann, waardoor Karim Benzema naar de linkerflank verhuisde. Op het middenveld was Moussa Sissoko de vervanger van Paul Pogba. De wijzigingen zouden Deschamps geen windeieren leggen.

Na negen minuten moest Zwitserland noodgedwongen al een wissel toepassen. Verdediger Steve Von Bergen werd geraakt bij gevaarlijk spel van Giroud en moest gehavend en met een bebloed gezicht plaatsmaken voor Philippe Senderos. Waarschijnlijk heeft de ongelukkige verdediger zijn oogkas gebroken.

De fysiek sterke, maar trage invaller moest lijdzaam toezien hoe het tien minuten na zijn entree al 0-2 stond. Eerst kopte Giroud raak uit een corner van Mathieu Valbuena in de zeventiende minuut. Schrijnend was dat het nog geen twintig seconden later al 0-2 was. Vanaf de aftrap stuntelden de Zwitsers erop los: Valon Behrami verspeelde uiteindelijk de bal. Via Benzema kwam de bal terecht bij Blaise Matuidi die in de korte hoek raak schoot.

Het Franse feestje kon na de 2-0 eigenlijk al niet meer stuk. Zijn Les Bleus een favoriet voor de eindzege op dit WK?
Het Franse feestje kon na de 2-0 eigenlijk al niet meer stuk. Zijn Les Bleus een favoriet voor de eindzege op dit WK?

Nog was het met het spektakel in de eerste helft niet gedaan, want na ruim een half uur wees Kuipers terecht naar de stip. Johan Djourou maakte een domme overtreding op de achterlijn toen hij Benzema haakte. Het slachtoffer ging zelf achter de bal staan, maar zag Benaglio redding brengen. In de rebound schoot Valbuena voor leeg doel de bal tegen de lat. Op slag van rust maakte de kleine Fransman die misser goed door op aangeven van Giroud met een intikker de ruststand op 0-3 te bepalen. Opnieuw was de hulp van de ploeg van Ottmar Hitzfeld opvallend: de inleiding van de derde goal was immers een Zwitserse corner.

Philippe Senderos kende een wel heel ongelukkige invalbeurt.
Philippe Senderos kende een wel heel ongelukkige invalbeurt.

Na de onderbreking had Frankrijk even nodig om weer op stoom te komen, maar Benzema voegde zich na 67 minuten naast de WK-topscorers Robin van Persie, Arjen Robben en Thomas Müller. Senderos vervulde een negatieve hoofdrol; hij verwerkte de voorzet van Pogba slecht en bood Benzema zo de kans te scoren. De 0-5 van Sissoko bewees het gelijk van Deschamps.

Hitzfeld zag hoe ondanks de  nodige kansen zijn ploeg meer leed bespaard bleef in de slotfase. Blerim Dzemaili redde met een vrije trap van grote afstand zelfs nog de eer. Bij de eerste rake vrije trap van dit toernooi verdween de bal in het doel omdat de lage inzet door het muurtje ging. Het slotakkoord was zelfs ook nog voor de Zwitsers: Granit Xhaka volleerde raak na een knappe assist van Inler.

Benzema
In de slotseconde leek Benzema zeer fraai de 2-6 te maken, maar daar zette Kuipers een streep doorheen. De fraaie goal viel tegelijkertijd met het laatste fluitsignaal, waardoor Benzema niet alleen topscorer is.

Ondanks het dramatische optreden heeft Zwitserland nog alle kans om de achtste finale te bereiken. Met drie punten, in het eerste duel werd Ecuador met 2-1 verslagen, moeten de Zwitsers weliswaar Frankrijk voor zich dulden maar is het vannacht aan Ecuador en Honduras de taak om naast de Zwitsers te komen. Frankrijk is zo goed als zeker van de volgende ronde. Als Ecuador en Honduras vannacht gelijkspelen is plaatsing al een feit voor de ploeg die zich meer en meer tot een favoriet voor de WK-eindzege ontpopt. Door de Franse overmacht had Kuipers na rust ook een gemakkelijke wedstrijd, waardoor ook hij weer kan bogen op een goed optreden. Al zal er nog wel worden nagesproken over zijn laatste fluitsignaal.

Johan Djourou protesteert, maar Björn Kuipers is onverbiddelijk bij het geven van een strafschop. Dat is hij even later ook als Karim Benzema denkt zijn vierde goal van het WK te hebben gemaakt.
Johan Djourou protesteert, maar Björn Kuipers is onverbiddelijk bij het geven van een strafschop. Dat is hij even later ook als Karim Benzema denkt zijn vierde goal van het WK te hebben gemaakt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.