Kuijt in Oranje: een van de zeven centurions

Reacties

Het oefenduel met Italië (2-0 verlies) op 4 september gaat de boeken in als de laatste interland van Dirk Kuijt, die slechts vijf spelers voor zich hoeft te dulden als het gaat om ervaring in het Nederlands elftal.

Kuijt in Oranje: een van de zeven centurions

De nu 34-jarige aanvaller werd tijdens de achtste finale op het WK tegen Mexico (2-1 winst) de zevende Oranje-international die de magische grens van honderd caps bereikte. Edwin van der Sar (130), Frank de Boer (112), Rafael van der Vaart (109), Giovanni van Bronckhorst (106), Phillip Cocu (101) en Wesley Sneijder (inmiddels 107 interlands) gingen hem voor. Tijdens het toernooi in Brazilië passeerde hij Cocu.

Kuijt debuteerde op 3 september 2004 in de vriendschappelijke interland tegen Liechtenstein (3-0 zege) onder toenmalig bondscoach Marco van Basten. De toenmalige Feyenoorder maakte in de tweede helft van dat duel zijn eerste minuten in Oranje.

In zijn derde interland (uit tegen Macedonië op 9 oktober 2004, 2-2) maakte Kuijt zijn eerste van in totaal 24 interlanddoelpunten. Zijn laatste treffer in Oranje dateert alweer van een tijdje terug: op 11 oktober 2011 in de verloren EK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Zweden (3-2).

Kuijt, die sinds 2012 bij Oranje vooral als invaller in actie kwam, is voor elke bondscoach in de afgelopen tien jaar een uiterst bruikbare speler geweest. De Katwijker was in zijn 104 interlands nooit beroerd bergen werk te verzetten voor ploeggenoten en cijferde zich vaak weg voor het teambelang.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.